Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

30 May 2024 06:47

Μπορεί η χώρα να επιβιώσει χωρίς να θέλουμε να εργαστούμε;

Μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με θέμα Μπορεί η χώρα να επιβιώσει χωρίς να θέλουμε να εργαστούμε; Στο πλαίσιο των σύνθετων κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων, στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναζητηθούν λύσεις και προτάσεις απέναντι στο νέο περιβάλλον της αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς και χαρακτηρίζεται από μειωμένη απασχόληση, υβριδικό μοντέλο εργασίας και σημαντική τάση των νέων εργαζομένων να θέτουν την προσωπική τους ζωή ως προτεραιότητα έναντι της επαγγελματικής διεκδίκησης και καταξίωσης.

Προσκεκλημένοι ήταν επιχειρηματίες που ηγούνται σημαντικών ομίλων και εταιρειών της χώρας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες. Η συζήτηση ακολούθησε το μοντέλο κύκλων τοποθετήσεων από τους προσκεκλημένους με δυνατότητα διαλόγου ανάμεσά τους, ώστε να υπάρξει μία ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση, με στόχο την αναζήτηση λύσεων και προτάσεων απέναντι σε ένα θέμα που επηρεάζει καταλυτικά την ανταγωνιστική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο της χώρας μας. Τι προέκυψε από τη συζήτηση:

• Η χώρα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως νέο εργασιακό μοντέλο.

• Η πολιτεία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να συνδέσει επιτέλους την τριτοβάθμια παιδεία με την πραγματική οικονομία.

• Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεφύγει από την ατραπό της παραβατικότητας, της μαύρης εργασίας, της απλήρωτης εργασίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

• Το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας επιβάλλει ουσιαστική και αληθινή ένταξη όλων των ηλικιών στο εργασιακό μοντέλο και αξιοποίηση της εμπειρίας.

• Κίνητρα και όραμα στη νέα γενιά για να επιστρέψει στο αξιακό μοντέλο της εργασίας.

• Αξιοκρατία και αξιολόγηση οριζόντια και κάθετα στην αγορά: Δημόσιος & Ιδιωτικός Τομέας.

• Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες είναι καινά ουσίας.

• Διαχείριση κρίσης και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αναστραφεί το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης από όλους προς όλους στη χώρα.

ΤΕΥΧΟΣ 517

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ