Skip to main content
29 May 2024 06:45

Το 73% των τραπεζών παγκοσμίως απειλείται από κυβερνοεπιθέσεις

Το ευρύ φάσμα κινδύνων για τους οποίους θα πρέπει να προετοιμαστούν οι Chief Risk Officers (CROs) των τραπεζικών ιδρυμάτων, καταδεικνύει η 13η παγκόσμια έρευνα της EY και του Institute of International Finance (IIF), Global Bank Risk Management Survey. Ενώ στην κορυφή της ατζέντας των CROs παραμένουν πολλοί ήδη γνωστοί κίνδυνοι, εντούτοις, οι απειλές για τις τράπεζες μεταβάλλονται συνεχώς και προσλαμβάνουν νέες μορφές. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα CROs τραπεζικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει ότι ο ρόλος του CRO επεκτείνεται και εξελίσσεται. Για να διαχειριστούν τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους, οι επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων θα χρειαστούν περισσότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης, αποτελεσματικότερη ανάλυση δεδομένων και αυξημένη οργανωτική ευελιξία.

Η κατάταξη των κορυφαίων κινδύνων στην ετήσια έρευνα των ΕΥ και IIF, επιβεβαιώνει τον μόνιμο και κυρίαρχο χαρακτήρα ορισμένων απειλών, ενώ αναδεικνύει, παράλληλα, το πολυδιάστατο σημερινό προφίλ κινδύνου των τραπεζών.

Η κυβερνοασφάλεια εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατζέντα και παραμένει ο κορυφαίος κίνδυνος για τους CROs των τραπεζών, για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το 73% των ερωτηθέντων. Αποτελεί μία διαχρονική πρόκληση, καθώς η πολυπλοκότητα των απειλών / επιθέσεων εξελίσσεται συνεχώς και προέρχονται από νέους δρώντες και πολλαπλές κατευθύνσεις.

Οι προβληματισμοί για τη συμμόρφωση με τους ρυθμιστικούς κανόνες και τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, καθώς και η λειτουργική ανθεκτικότητα, κατατάσσονται ως ο δεύτερος πιο επείγων κίνδυνος (36% έκαστος) για το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι αναδυόμενοι κίνδυνοι για τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα (56%), καθώς και την αξιοποίηση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης (53%).

ΤΕΥΧΟΣ 516

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ