Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

24 May 2024 06:46

Εργαζόμενοι στα χρηματοοικονομικά πέφτουν θύματα phising

Η Kaspersky ανακάλυψε ένα σύστημα phishing πολλαπλών βημάτων που στόχευε σε εργαζόμενους που επεξεργάζονται οικονομικά έγγραφα. Η απάτη ξεκινά όταν τα θύματα λαμβάνουν ένα e-mail από τη νόμιμη διεύθυνση μιας ελεγκτικής εταιρείας. Αυτή η αρχική επαφή έχει ως στόχο να κάνει τον παραλήπτη λιγότερο καχύποπτο, ως ένα στάδιο προετοιμασίας για να διευκολυνθεί η διαδικασία προς τη βασική δόλια δραστηριότητα. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια ειδοποίηση από την υπηρεσία Dropbox, η οποία περιέχει κακόβουλα links που ανακατευθύνουν σε αρχεία phishing που έχουν ανεβάσει οι κυβερνοεγκληματίες με σκοπό την υποκλοπή διαπιστευτηρίων.

Στο πρώτο στάδιο, τα θύματα λαμβάνουν e-mails που υποτίθεται ότι προέρχονται από νόμιμη ελεγκτική εταιρεία. Αυτά τα e-mails αποστέλλονται από αυθεντική διεύθυνση, η οποία πιθανότατα έχει υποκλαπεί από εισβολείς. Χρησιμοποιούν τακτικές κοινωνικής μηχανικής για να μειώσουν την επιφυλακή των θυμάτων και να τα προετοιμάσουν να λάβουν ένα αρχείο Dropbox.

«Το e-mail φαίνεται νόμιμο τόσο από ανθρώπινη ματιά όσο και από άποψη λογισμικού προστασίας. Του προσδίδει αληθοφάνεια το γεγονός ότι μια επίσημη ελεγκτική εταιρεία έχει πληροφορίες για τον παραλήπτη, συνοδευόμενη από μια δήλωση αποποίησης ευθύνης σχετικά με την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών. Επιπλέον, το e-mail δεν περιέχει συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία και προέρχεται από μια εύκολα αναζητήσιμη διεύθυνση εταιρείας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό του από ένα φίλτρο spam», εξηγεί ο κος Roman Dedenok, Security Expert της Kaspersky.

Το μόνο ύποπτο χαρακτηριστικό σε αυτό το e-mail είναι ότι ο αποστολέας χρησιμοποιεί το «Dropbox Application Secured Upload». Αυτή η υπηρεσία δεν υπάρχει. Αν και τα αρχεία που μεταφορτώνονται στο Dropbox μπορούν να προστατευθούν με κωδικό πρόσβασης, δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο. Μετά από αυτό το e-mail, οι δράστες στέλνουν στα θύματά τους μια επίσημη ειδοποίηση του Dropbox. Εάν ο παραλήπτης είναι ήδη προετοιμασμένος από το αρχικό μήνυμα να ανταποκριθεί, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθήσει τον σύνδεσμο για να αξιολογήσει το έγγραφο.

ΤΕΥΧΟΣ 513

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ