Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 May 2024 06:57

Η AI διευκολύνει τα κυβερνοεγκλήματα

Σήμερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν πολίτες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο με εξελιγμένες τεχνικές και δύσκολα ανιχνεύσιμες απάτες που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη και έμπειρα στελέχη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι το κόστος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο το 2025 θα ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Cybersecurity Ventures.

Ο κος Χρήστος Ξενάκης, καθηγητής κυβερνοασφάλειας, εξηγεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους εγκληματίες να αναπτύσσουν πολύπλοκα και ευφάνταστα σενάρια για να εξαπατούν τα θύματά τους. Οι εξατομικευμένες επιθέσεις περιλαμβάνουν εγκληματίες του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν βίντεο και ήχο που είναι δημόσια διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να μιμηθούν το πρόσωπο και τη φωνή ενός ατόμου. Αυτά τα ψεύτικα προϊόντα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές βιντεοκλήσεις και να ζητήσουν χρήματα από συγγενείς ή συνεργάτες. Οι ιδιώτες χάνουν 318 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Cybersecurity Ventures, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων για τις ΜΜΕ μπορεί να κυμαίνεται από 120.000 έως 1,24 εκατομμύρια δολάρια Το παγκόσμιο κόστος των κυβερνοεπιθέσεων κατά επιχειρήσεων και απλών πολιτών αυξάνεται κατά 15% κάθε χρόνο.

ΤΕΥΧΟΣ 508

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ