Skip to main content
1 May 2024 04:42

Η Lightsource επενδύει σε Λάρισα και Φθιώτιδα

Η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Eurobank διοργανώνει αποκλειστικά και είναι η μοναδική χρηματοδότρια τράπεζα της εταιρείας για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη, ονομαστικής ισχύος 560MWp και συνολικού προϋπολογισμού 395,15 εκατ. ευρώ.

Για την Lightsource bp, το έργο είναι κομβικής σημασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, όπου εισήλθε το 2020 και έχει ήδη αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης άνω του 1GW. Για την Eurobank, η χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού έργου, υπογραμμίζει την έμπρακτη δέσμευση της Τράπεζας να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Με την αποπεράτωση του έργου, που αναμένεται εντός του 2026 και τη σύνδεση με το σύστημα, η παραγωγή του νέου Φ/Β σταθμού αναμένεται να φθάνει την 0,90TWh κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες 225.000 νοικοκυριών και καλύπτει σχεδόν το 2% της εγχώριας παραγωγής, ενώ με τη λειτουργία του σταθμού έχει εκτιμηθεί πως θα αποτρέπεται η εκπομπή 379kt CO2 ετησίως.

Για τη χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Eurobank Headquarters. Το επενδυτικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 395,15 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στον πυλώνα Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους 315,34 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 170 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΤΑΑ, και χρηματοδότηση ύψους 145,34 εκατ. ευρώ από την Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου ύψους 79,82 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

ΤΕΥΧΟΣ 501

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ