Skip to main content
3 April 2024 06:50

Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν διαθέτουν στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού

Λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα σαφή στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, μόνο τρεις στις 10 σχεδιάζουν να επενδύσουν σε τέτοιες δράσεις πάνω από 150.000 ευρώ την επόμενη τριετία, ενώ τέσσερις στις δέκα φαίνεται να αναζητούν χρηματοδότηση από προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα παραπάνω προέκυψαν από επιχειρηματική έρευνα της Grant Thornton σε δείγμα 400 επιχειρήσεων, εκ των οποίων 240 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Η κυβερνοασφάλεια κατέχει την πρώτη θέση στις προτεραιότητες όσων διαθέτουν στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ ακολουθεί εκ του σύνεγγυς η στρατηγική αξιοποίησης δεδομένων.

Πάνω από επτά στις δέκα επιχειρήσεις αξιοποιούν τις τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων και τις υπηρεσίες cloud, ενώ η ρομποτική και η αυτοματοποίηση αναγνωρίζονται ως ευκαιρία με κύριο όφελος την αύξηση της παραγωγικότητας από περίπου 70% των ερωτηθέντων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση ως ευκαιρία για καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και βελτιωμένη εσωτερική οργάνωση, όμως ένα μικρότερο αλλά όχι αμελητέο ποσοστό, το 23%, τη βλέπει ως απειλή που οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, παρά το γεγονός ότι το 76% των επιχειρήσεων έχει καθορισμένο κανονισμό, το 24% δεν εφαρμόζει προς το παρόν κάποια σχετική πολιτική, ενώ σχεδόν το 23% παραλείπει την κρυπτογράφηση ευαίσθητων δεδομένων και το 22% δεν διαθέτει σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων. Παρόλα αυτά, το 50% προσφέρει τακτική σχετική κατάρτιση κάθε έξι μήνες στους εργαζομένους, ενώ μόλις το 15% δεν έχει κάνει κάποια σχετική εκπαίδευση.

ΤΕΥΧΟΣ 481

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ