Skip to main content
22 March 2024 07:57

Σε κίνδυνο τα δεδομένα εκατομμυρίων Γάλλων

Ο Οργανισμός Απασχόλησης της Γαλλίας υπέστη παραβίαση δεδομένων που θα μπορούσε να επηρεάσει όσους χρήστες έχουν εγγραφεί στις λίστες του τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή 43 εκατομμύρια.

Η France Travail, ο γαλλικός εθνικός οργανισμός απασχόλησης, ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου 2024 ότι τα συστήματα πληροφορικής της και εκείνα της Cap Emploi, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας απασχόλησης που υποστηρίζει άτομα με αναπηρία, παραβιάστηκαν. Σύμφωνα με τη France Travail, τα εκτεθειμένα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης, αναγνωριστικά χρήστη, ηλεκτρονικές και ταχυδρομικές διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών τόσο της France Travail όσο και της Cap Emploi. Πάντως, ο ίδιος οργανισμός διαβεβαίωσε πως τα διαπιστευτήρια σύνδεσης, οι κωδικοί πρόσβασης και τα τραπεζικά στοιχεία των χρηστών δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Το περιστατικό δεν επηρεάζει τις πληρωμές επιδομάτων και οι χρήστες μπορούν ακόμη να συνδεθούν με τον λογαριασμό τους στο France Travail. Ωστόσο, ο οργανισμός συνέστησε στους χρήστες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν μήνυμα που προσποιείται ότι προέρχεται από τις υπηρεσίες του.

«Οι πιθανές συνέπειες αυτής της υπόθεσης αφορούν τις διάφορες μορφές ηλεκτρονικού ψαρέματος, απόπειρας απάτης και κλοπής ταυτότητας στις οποίες θα μπορούσαν να πέσουν θύματα τα άτομα που επηρεάζονται από αυτό το περιστατικό», ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.

Η France Travail ενημέρωσε την εποπτική αρχή δεδομένων της Γαλλίας, την Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL) και υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία. Η γαλλική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα και δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έντυπο καταγγελίας για τα άτομα των οποίων τα δεδομένα ενδέχεται να έχουν εκτεθεί. Η CNIL άνοιξε επίσης έρευνα για να διαπιστώσει αν εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφάλειας δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Σε δημόσια δήλωσή της, η France Travail πρόσθεσε ότι «υποδύθηκε έναν υπάλληλο της δημόσιας διοίκησης της Cap Emploi για να το κάνει αυτό».

Τεύχος 474

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ