Skip to main content
12 March 2024 07:58

Κατηγορητήριο σε πρώην εργαζόμενο της Google

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ένας Κινέζος υπήκοος που εργαζόταν στην Google κατηγορείται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τον τεχνολογικό γίγαντα που συνδέεται με τις εργασίες του στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο Linwei Ding κατηγορείται για τέσσερις υποκατηγορίες «κλοπής εμπορικών μυστικών».

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως ο μηχανικός λογισμικού Ding, ο οποίος προσλήφθηκε από την Google το 2019, εργαζόταν στην ανάπτυξη λογισμικού που αναπτύσσεται στα κέντρα δεδομένων υπερυπολογιστών της Google. Ως αποτέλεσμα, είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εκτελούνταν στους διακομιστές τους. Ακόμα, αναφέρεται πως μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, άρχισε να ανεβάζει κρυφά δεδομένα σε έναν προσωπικό λογαριασμό στο Google Cloud, συγκεντρώνοντας πάνω από 500 αρχεία που περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Ding φέρεται να έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας τεχνολογικής εταιρείας αρχικών σταδίων που εδρεύει στην Κίνα, σύμφωνα με τα οποία του είχε προσφερθεί ο ρόλος του CTO. Στη συνέχεια, ένα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023, ίδρυσε τη δική του τεχνολογική εταιρεία που επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση των φόρτων εργασίας μηχανικής μάθησης και υπέβαλε αίτηση σε ένα κινεζικό πρόγραμμα νεοφυών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ), ο Ding κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει τη δραστηριότητά του κρυφή από την Google. Φέρεται να αντέγραψε δεδομένα από τα πηγαία αρχεία της Google σε Apple Notes στο εταιρικό του MacBook και στη συνέχεια τα μετέτρεψε σε PDF και τα ανέβασε σε ξεχωριστό λογαριασμό – προκειμένου να παρακάμψει τους ελέγχους της εταιρείας για την πρόληψη απώλειας δεδομένων (DLP). Ο Ding φέρεται επίσης να επέτρεψε σε έναν συνάδελφό του να χρησιμοποιήσει το σήμα του για να σαρώσει ένα κτίριο της Google, ώστε να φαίνεται ότι εργαζόταν στις ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στην Κίνα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ