Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 March 2024 07:53

Η OpenAI απαντά στον Elon Musk

Η OpenAI απάντησε στη μήνυση του Elon Musk αναφέροντας χαρακτηριστικά πως εκείνος ήθελε τον «απόλυτο έλεγχο» της εταιρείας μέσω συγχώνευσής της με την Tesla. Σε ανάρτηση στο blog που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η OpenAI δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην απόρριψη «όλων των ισχυρισμών του Musk» και προσέφερε τη δική της απάντηση στον ισχυρισμό του για την εγκατάλειψη της αρχικής αποστολής της εταιρείας ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

«Καθώς συζητούσαμε μια κερδοσκοπική δομή προκειμένου να προωθήσουμε την αποστολή μας, ο Musk ήθελε να συγχωνευτούμε με την Tesla και να πάρει τον πλήρη έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου, αρχικού ελέγχου του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ήθελε να είναι και Διευθύνων Σύμβουλος», σύμφωνα με την ανάρτηση, η οποία φέρει την υπογραφή όλων των συνιδρυτών της OpenAI: Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman και Wojciech Zaremba. «Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τον Musk σε όρους κερδοσκοπικού χαρακτήρα, επειδή θεωρούσαμε ότι ήταν ενάντια στην αποστολή μας να έχει οποιοδήποτε άτομο τον απόλυτο έλεγχο της OpenAI».

Ο Musk ισχυρίστηκε στην αγωγή του ότι η OpenAI έχει γίνει μία «de facto θυγατρική της Microsoft» που επικεντρώνεται στο να βγάζει χρήματα αντί να ωφελεί την ανθρωπότητα. Με τον τρόπο αυτό – όπως ισχυρίζεται στην αγωγή του – η OpenAI εγκατέλειψε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή της, την οποία εκείνος βοήθησε να χρηματοδοτήσει.

Κατά την άποψη του Musk, αυτό συνιστά παραβίαση σύμβασης. Ενώ η καταγγελία του Musk αναφέρει μια «ιδρυτική συμφωνία» της OpenAI, καμία επίσημη συμφωνία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ενώ και η ανάρτηση της OpenAI δεν ασχολήθηκε άμεσα με το ερώτημα της ύπαρξης μιας τέτοιας συμφωνίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ