Skip to main content
18 January 2024 06:53

Τεχνητή Νοημοσύνη και πνευματικά δικαιώματα

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία, ωστόσο, φαίνεται πως επηρεάζει ορισμένους τομείς με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αλλά το πιο αρνητικό από όλα είναι ότι οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι New York Times κατήγγειλαν την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, ότι χρησιμοποίησε άρθρα και αναφορές της χωρίς άδεια με σκοπό να δημιουργήσει και να «εκπαιδεύσει» το πασίγνωστο chatbot. Σε απάντηση στην καταγγελία, η εταιρεία AI διαβεβαίωσε ότι εάν δεν το έκανε, θα ήταν «αδύνατο» να δημιουργηθεί κάτι τόσο πρωτοπόρο όσο το ChatGPT.

Με αυτόν τον τρόπο, άνοιξε το ερώτημα εάν η συνύπαρξη πνευματικών δικαιωμάτων και τεχνητής νοημοσύνης καθίσταται δυνατή. Από την OpenAI διαβεβαιώνουν ότι θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μια τόσο έξυπνη τεχνολογία χωρίς τη χρήση του περιεχομένου που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, επιπλέον του γεγονότος ότι στην πραγματικότητα δεν παραβιάζουν αυτούς τους νόμους επειδή η χρήση αυτού του περιεχομένου είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για το κέρδος.

Πάντως, διάφοροι επικριτές της OpenAI θεωρούν πως σε κάθε περίπτωση η εταιρεία θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τους συγγραφείς άδεια να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους στη δημιουργία του ChatGPT.

Υπάρχουν, μάλιστα, εκείνοι που έχουν περιγράψει τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας ως «πειρατεία», αφού δεν είναι μόνο η OpenAI, καθώς η πλατφόρμα δημιουργίας εικόνας AI Midjourney κατηγορείται, επίσης, ότι αντιγράφει στυλ, είδη, κινήσεις, μέσα, τεχνικές από χιλιάδες καλλιτέχνες για να διαμορφωθεί.

Τεύχος 429

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ