Skip to main content
17 January 2024 07:58

Συμβουλές για την αποφυγή διαδικτυακών απατών από την Klarna

Σύμφωνα με έρευνα της Klarna σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Nepa, σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες παγκοσμίως, δύο στους δέκα Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι έχουν υποστεί απάτη σε ηλεκτρονικές αγορές κατά τις εορταστικές περιόδους στο παρελθόν, με το ηλικιακό group με το υψηλότερο ποσοστό να είναι το 18-26 (26%). Την ίδια στιγμή το 19% των καταναλωτών παγκοσμίως απάντησαν θετικά, δείχνοντας ότι ο κίνδυνος διαδικτυακής απάτης κατά τις ηλεκτρονικές αγορές είναι προ των πυλών, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής αγοραστικής κίνησης, όπως η περίοδος των εκπτώσεων.

Με αφορμή τις χειμερινές εκπτώσεις, η Klarna δίνει συμβουλές στους καταναλωτές ώστε να έχουν ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία, ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν πολύ υψηλές εκπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη απάτης και οι χρήστες θα πρέπει να προσέξουν τις πολύ χαμηλές τιμές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ψεύτικων καταστημάτων είναι η χρήση ονομάτων ιστότοπων που μοιάζουν με γνωστές μάρκες, αλλά έχουν μικρές παραλλαγές. Αν το όνομα του ιστότοπου δεν ταιριάζει με τα προϊόντα που προσφέρονται από το κατάστημα, αυτό θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ψεύτικου καταστήματος. Επιπλέον, ένα άλλο δείγμα μη αυθεντικού καταστήματος είναι τα λάθη στα κείμενα και το περιεχόμενο του ιστότοπου.

Τα ύποπτα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν μερικές φορές να αναγνωριστούν από τους τρόπους πληρωμής που προσφέρουν ή που δεν είναι διαθέσιμοι. Τα καταστήματα αυτά προτιμούν συχνά την προκαταβολή, καθώς δυσκολεύει τους αγοραστές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Από την άλλη πλευρά, οι τρόποι πληρωμής, όπως η πάγια χρέωση ή οι αγορές μέσω Klarna, δεν γίνονται δεκτοί, κυρίως επειδή η τελευταία παρέχει πρόσθετη προστασία στον αγοραστή.

Τεύχος 428

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ