Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 January 2024 07:50

Οι προκλήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας το 2024

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Οι εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως ξεκινούν το 2024 μετά από ένα έτος κατά το οποίο ο τομέας τους κατάφερε να αναβαθμιστεί. Κατά τη διάρκεια του 2023, ο κλάδος αντιμετώπισε με επιτυχία τους παγκόσμιους οικονομικούς δυσμενείς παράγοντες και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ παράλληλα δημιούργησε αισιοδοξία, ενθουσιασμό και προσδοκίες γύρω από τις δυνατότητες της αναδυόμενης τεχνολογίας, ιδίως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες από ότι 12 μήνες πριν. Στις αρχές του 2023, όταν οι αποτιμήσεις του κλάδου δέχονταν πιέσεις από τις μακροοικονομικές αδυναμίες, οι εταιρείες τεχνολογίας στράφηκαν στην εξοικονόμηση κόστους και στη μείωση των μεγεθών για να βοηθήσουν στη στήριξη των περιθωρίων κέρδους. Εκτός από την επίτευξη του πρωταρχικού τους στόχου, τα μέτρα αυτά απελευθέρωσαν επίσης κεφάλαια για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Οι εταιρείες θεώρησαν την τεχνητή νοημοσύνη ως την πιο υποσχόμενη από αυτές τις τεχνολογίες, προσφέροντας προοπτικές ανάπτυξης σε ολόκληρο τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού, του λογισμικού και των υπηρεσιών.

Οι νέες στρατηγικές των εταιρειών τεχνολογίας που επικεντρώθηκαν στην ΑΙ προκάλεσαν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι οικονομικές αντιξοότητες επιβαρύνουν τις πωλήσεις. Ο μεγάλος αριθμός γεωπολιτικών συγκρούσεων και εμπορικών διαφορών απειλεί την πρόσβαση των εταιρειών σε διάφορες αγορές, τεχνολογίες, πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Οι αλλαγές στους κανόνες προστασίας δεδομένων θα μεταβάλουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιούν τα δεδομένα, ενώ η ψηφιακή φορολογία και οι αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις ενδέχεται να αλλάξουν τη δυναμική του ανταγωνισμού σε μια νύχτα.

Τεύχος 426

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ