Skip to main content
4 December 2023 07:58

Οι κορυφαίες απειλές στις ηλεκτρονικές αγορές

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η Kaspersky δημοσίευσε μια νέα έκθεση που αποκαλύπτει τις τελευταίες ψηφιακές απειλές που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές αγορές. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν περισσότερες από 13 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονται με e-shop το 2023, με απατεώνες να μιμούνται δημοφιλή marketplaces, μάρκες πολυτελείας και καταστήματα gadget.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, οι απάτες και το phishing είναι οι πιο επικερδείς τακτικές για τους απατεώνες. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, η Kaspersky εντόπισε 30.803.840 επιθέσεις phishing που στόχευαν διαδικτυακές αγορές, συστήματα πληρωμών και τραπεζικά ιδρύματα, με τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να χρησιμοποιούνται για να δελεάσουν το 43,5% των συνολικών επιθέσεων.

Από τον Οκτώβριο έχει καταγραφεί τριπλάσιος αριθμός domains που χρησιμοποιούν τις λέξεις «Black Friday». Οι ιστότοποι σε αυτά τα domains μπορεί να είναι από ανύπαρκτα καταστήματα μέχρι πιστές απομιμήσεις πραγματικών διαδικτυακών καταστημάτων. Η Kaspersky εντοπίζει συνεχώς πολλά ψεύτικα καταστήματα που προσφέρουν ρούχα, συσκευές και gadgets από τις αρχές του φθινοπώρου. Τα πιο γνωστά συστήματα επικεντρώνονται στη δημιουργία ψεύτικων καταστημάτων, όπου τα άτομα πληρώνουν για προϊόντα που δεν λαμβάνουν ποτέ.

Ένα άλλο σχέδιο περιλαμβάνει τη σύνδεση μιας κάρτας με υποτιθέμενη πληρωμή αγαθών, επιτρέποντας στους απατεώνες να αποσύρουν σταδιακά χρήματα και να αδειάσουν τους λογαριασμούς των θυμάτων. Για παράδειγμα, ένας παραπλανητικός ιστότοπος αντιγράφει μια γνωστή πλατφόρμα αγορών, δελεάζοντας τους χρήστες να αγοράσουν μια δωροκάρτα αξίας 800 ευρώ για 1,95 ευρώ. Καθώς η υποσχόμενη δωροκάρτα είναι συνήθως ανύπαρκτη, οι χρήστες χάνουν χρήματα από τους απατεώνες που βρίσκονται πίσω από την παγίδα.

Τεύχος 406

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ