Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Check Point: Τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα λογισμικά του Οκτωβρίου
Η Check Point Software Technologies Ltd. δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Οκτώβριο του 2023. Τον περασμένο μήνα το Trojan Remote Access (RAT) NJRat, το οποίο είναι γνωστό ότι στοχεύει κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή, μετακινήθηκε τέσσερις θέσεις από την έκτη στη δεύτερη. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης, μια νέα mal-spam εκστρατεία που περιλαμβάνει προηγμένο RAT AgentTesla και πως η εκπαίδευση παρέμεινε ο πιο στοχευμένος κλάδος.
Τον περασμένο μήνα, το AgentTesla εθεάθη να διανέμεται μέσω αρχείων αρχειοθέτησης που περιείχαν ένα κακόβουλο extension Microsoft Compiled HTML Help (.CHM). Τα αρχεία παραδόθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως .GZ ή .zip συνημμένα χρησιμοποιώντας ονόματα που σχετίζονται με πρόσφατες παραγγελίες και αποστολές, όπως – po-#######.gz / shipping documents.gz, σχεδιασμένα να δελεάζουν στόχους για τη λήψη του κακόβουλου λογισμικού. Μόλις εγκατασταθεί, το AgentTesla είναι ικανό να καταγράφει δεδομένα από το πρόχειρο, να αποκτά πρόσβαση στο σύστημα αρχείων και να μεταφέρει κρυφά κλεμμένα δεδομένα σε διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C).
Όσον αφορά στις κορυφαίες οικογένειες malware η Check Point επισημαίνει τα εξής:
• Το Formbook είναι ένα Infostealer που στοχεύει το λειτουργικό σύστημα Windows και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Διατίθεται στην αγορά ως κακόβουλο λογισμικό ως υπηρεσία (Malware as a Service – MaaS) σε υπόγεια φόρουμ hacking για τις ισχυρές τεχνικές αποφυγής και τη σχετικά χαμηλή τιμή του. Το Formbook συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, συλλέγει στιγμιότυπα οθόνης, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία σύμφωνα με εντολές από το C&C του.
• To NJRat είναι ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης, που στοχεύει κυρίως κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στη Μέση Ανατολή. To Trojan εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έχει πολλαπλές δυνατότητες: λήψη πληκτρολογήσεων, πρόσβαση στην κάμερα του θύματος, κλοπή διαπιστευτηρίων που είναι αποθηκευμένα σε προγράμματα περιήγησης, μεταφόρτωση και λήψη αρχείων, εκτέλεση χειρισμών διαδικασιών και αρχείων και προβολή της επιφάνειας εργασίας του θύματος. Το NJRat μολύνει τα θύματα μέσω επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και λήψεων μέσω drive-by και διαδίδεται μέσω μολυσμένων κλειδιών USB ή δικτυωμένων μονάδων δίσκου, με την υποστήριξη λογισμικού διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C).
• Το Remcos είναι ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT) που πρωτοεμφανίστηκε στη φύση το 2016. Το Remcos διανέμεται μέσω κακόβουλων εγγράφων του Microsoft Office, τα οποία επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου SPAM, και έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει την ασφάλεια UAC των Microsoft Windows και να εκτελεί κακόβουλο λογισμικό με υψηλού επιπέδου προνόμια.
Οι πιο «χτυπημένοι» κλάδοι: Τον περασμένο μήνα η Εκπαίδευση/Έρευνα παρέμεινε στην πρώτη θέση ως ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από τις Επικοινωνίες και την Κυβέρνηση/Στρατιωτικό τομέα.
Οι πλέον εκμεταλλεύσιμες ευπάθειες:
Zyxel ZyWALL Command Injection: Υπάρχει ευπάθεια εισχώρησης εντολών στο Zyxel ZyWALL. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας θα επέτρεπε στους απομακρυσμένους εισβολείς να εκτελούν αυθαίρετες εντολές λειτουργικού συστήματος στο σύστημα που επηρεάζεται.
Command Injection Over HTTP: Έχει αναφερθεί μια ευπάθεια command Injection μέσω HTTP. Ένας απομακρυσμένος επιτιθέμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το πρόβλημα στέλνοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο αίτημα στο θύμα. Η επιτυχής εκμετάλλευση θα επέτρεπε στον «εισβολέα» να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στον στόχο του.
Web Servers Malicious URL Directory Traversal: Υπάρχει μια ευπάθεια στο directory traversal σε διάφορους web servers. Η ευπάθεια οφείλεται σε σφάλμα επικύρωσης εισόδου σε έναν διακομιστή ιστού που δεν καθαρίζει σωστά το URI για τα μοτίβα διάσχισης καταλόγου. Η επιτυχής εκμετάλλευση επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένους απομακρυσμένους επιτιθέμενους να αποκαλύψουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυθαίρετα αρχεία στον ευάλωτο διακομιστή.
Τα πιο διαδεδομένα κακόβουλα λογισμικά στα κινητά: Τον περασμένο μήνα το Anubis παρέμεινε στην πρώτη θέση ως το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα AhMyth καιHiddad.