Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

5 October 2023 06:58

Οι απειλές κυβερνοασφάλειας που σχετίζονται με το IoT

Η Kaspersky ανέλυσε τις εξελισσόμενες απειλές που στοχεύουν στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του Internet of Things (IoT). Με τις συσκευές IoT, όπως τα routers και τα εξαρτήματα έξυπνου σπιτιού, να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 29 δισεκατομμύρια έως το 2030, η έρευνα προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους επίθεσης, τις δραστηριότητες στο dark web και τους διαδεδομένους τύπους κακόβουλου λογισμικού.

Η έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε μια ακμάζουσα παραοικονομία στο dark web που επικεντρώνεται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το IoT. Συγκεκριμένα, οι επιθέσεις τύπου DDoS που ενορχηστρώνονται μέσω IoT botnets έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των hackers. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αναλυτές της υπηρεσίας Digital Footprint Intelligence της Kaspersky εντόπισαν πάνω από 700 διαφημίσεις για υπηρεσίες επιθέσεων DDoS σε διάφορα forums στο dark web.

Το κόστος αυτών των υπηρεσιών ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες, όπως η προστασία DDoS, το CAPTCHA και η επαλήθευση JavaScript από την πλευρά του θύματος, που κυμαίνεται από 20$ την ημέρα έως 10.000$ τον μήνα. Κατά μέσο όρο, οι διαφημίσεις προσέφεραν αυτές τις υπηρεσίες στα 63,5$ την ημέρα ή 1.350$ τον μήνα.

Επιπλέον, η αγορά του dark web προσφέρει εκμεταλλεύσεις για zero-day ευπάθειες σε συσκευές IoT, καθώς και κακόβουλο λογισμικό IoT, το οποίο συμπεριλαμβάνει υποδομή και βοηθητικά προγράμματα υποστήριξης.

Στον τομέα του κακόβουλου λογισμικού IoT, υπάρχει ποικιλία οικογενειών, με πολλές να προέρχονται από το Mirai του 2016. Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο οδήγησε στην ανάπτυξη λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν το ανταγωνιστικό κακόβουλο λογισμικό. Αυτές οι στρατηγικές περιλαμβάνουν την εφαρμογή κανόνων firewall, την απενεργοποίηση της απομακρυσμένης διαχείρισης συσκευών και τον τερματισμό διαδικασιών που συνδέονται με ανταγωνιστικό κακόβουλο λογισμικό.

Η κύρια μέθοδος για τη μόλυνση συσκευών IoT εξακολουθεί να είναι μέσω brute-forcing αδύναμων κωδικών πρόσβασης, ακολουθούμενη από την εκμετάλλευση τρωτών σημείων στις υπηρεσίες δικτύου. Οι επιθέσεις brute-force σε συσκευές απευθύνονται συνήθως στο Telnet, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μη κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο. Οι hackers χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, σπάζοντας κωδικούς πρόσβασης, επιτρέποντάς τους να εκτελούν αυθαίρετες εντολές και κακόβουλο λογισμικό. Αν και το SSH, ένα πιο ασφαλές πρωτόκολλο, είναι επίσης ευαίσθητο, παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόκληση πόρων για τους επιτιθέμενους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα honeypots της Kaspersky κατέγραψαν ότι το 97,91% των προσπαθειών brute-force σε κωδικό πρόσβασης επικεντρώθηκε στο Telnet, με μόλις το 2,09% να απευθύνεται στο SSH. Αυτές οι επιθέσεις συνδέονταν κυρίως με την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Κίνα, το Πακιστάν και η Ρωσία ήταν οι πιο ενεργοί επιτιθέμενοι.

Επιπλέον, οι συσκευές IoT αντιμετωπίζουν τρωτά σημεία λόγω εκμεταλλεύσεων στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν. Αυτές οι επιθέσεις συχνά περιλαμβάνουν την εκτέλεση κακόβουλων εντολών εκμεταλλευόμενες ευπάθειες στις διεπαφές ιστού IoT, με αποτέλεσμα σημαντικές συνέπειες, όπως η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού σαν το Mirai.

Οι συσκευές IoT είναι ευαίσθητες σε διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού, καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί ξεχωριστούς σκοπούς.

DDoS Botnets: Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα αναλαμβάνουν τον έλεγχο συσκευών IoT για να ξεκινήσουν επιθέσεις τύπου DDoS σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Ransomware: Στοχεύοντας συσκευές IoT, ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν δεδομένα χρήστη, όπως κουτιά NAS, το ransomware κρυπτογραφεί αρχεία και απαιτεί λύτρα για την αποκρυπτογράφησή τους.

Miners: Παρά την περιορισμένη επεξεργαστική τους ισχύ, ορισμένοι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν συσκευές IoT για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

DNS Changers: Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα αλλάζουν τις ρυθμίσεις DNS σε Wi-Fi routers, ανακατευθύνοντας τους χρήστες σε κακόβουλες ιστοσελίδες.

Proxy Bots: Οι μολυσμένες συσκευές IoT χρησιμοποιούνται ως proxy servers για την αναδρομολόγηση κακόβουλης κυκλοφορίας, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και τον μετριασμό τέτοιων επιθέσεων.

Τεύχος 364

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ