Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

2 October 2023 06:51

Έρχεται σταθμός ανεφοδιασμού LNG στην Ακτή του Κόλπου

Η Seapath, θυγατρική του Libra Group στον τομέα της ναυτιλίας, και η Pilot LNG, μια κορυφαία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής καθαρών ενεργειακών λύσεων με έδρα το Χιούστον, ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία κοινοπραξίας για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία της πρώτης εγκατάστασης υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ.

Με έναρξη λειτουργίας της στις αρχές του 2026, η νέα δεξαμενή αποθήκευσης LNG θα παρέχει καύσιμα για πλοία που κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον / Γκάλβεστον στο Τέξας.

Το έργο, το οποίο θα αναπτυχθεί με αρχική επένδυση περίπου 150 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός ζωτικού παγκόσμιου και αμερικανικού θαλάσσιου εμπορικού διαδρόμου. Σύμφωνα με την Greater Houston Partnership, οι πλωτοί διάδρομοι της ευρύτερης περιοχής του Χιούστον δημιούργησαν οικονομική αξία άνω των 906 δισ. δολαρίων για τις ΗΠΑ το 2022. Επιπλέον, έκθεση του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ του 2023 αναγνώρισε την ευρύτερη περιοχή του Χιούστον ως το κορυφαίο λιμάνι των ΗΠΑ με βάση τη χωρητικότητα.

Καθώς ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός Ναυσιπλοΐας των Ηνωμένων Εθνών (ΙΜΟ) έχει προωθήσει την παγκόσμια στρατηγική του για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα, το LNG έχει αναδειχθεί ως μια καθαρότερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά ναυτιλιακά καύσιμα.

Έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές των πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 80-90% και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% σε σχέση με το βαρύ μαζούτ. Οι μοναδικές φυσικές και χημικές ιδιότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας του να αναφλεγεί σε υγρή μορφή, το καθιστούν ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά καύσιμα πλοίων.

Σύμφωνα με την Clarkson Research, τα πλοία που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα αποτελούσαν περίπου το 60% του συνόλου των νέων πλοίων που παραγγέλθηκαν από το 2022 και μετά. Από αυτές τις παραγγελίες, περίπου το 80% αποτελείται από πλοία που κινούνται με LNG, συμπεριλαμβανομένων των φορέων εκμετάλλευσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ενώ οι υποδομές αποθήκευσης LNG αναπτύσσονται στο εξωτερικό, οι υποδομές των ΗΠΑ που υποστηρίζουν την υιοθέτησή του αναπτύσσονται πιο αργά.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης LNG της Pilot και της Seapath θα χρησιμοποιήσει τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για την εξυπηρέτηση βασικών λιμενικών συγκροτημάτων της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας και φορέων εκμετάλλευσης πλοίων μεταφοράς κοντέινερ.

Τεύχος 361

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ