Skip to main content
20 September 2023 06:52

Υψηλό πρόστιμο στην TikTok

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία εποπτεύει τις δραστηριότητες της TikTok στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η εταιρεία παραβίασε τον νόμο που φέρει την υπογραφή του μπλοκ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και διέταξε να της καταβληθεί πρόστιμο ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της αρχής διαπίστωσε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του TikTok δεν προσέφεραν αρκετά στην προστασία των λογαριασμών των παιδιών. Για παράδειγμα, ανέφερε πως τα νεοδημιουργηθέντα προφίλ των παιδιών είχαν οριστεί από προεπιλογή σε δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο μπορούσε να τα δει.

Η TikTok δεν γνωστοποιούσε επαρκώς αυτούς τους κινδύνους για την ιδιωτικότητα των παιδιών και χρησιμοποιούσε επίσης τα λεγόμενα «σκοτεινά μοτίβα» για να καθοδηγήσει τους χρήστες προς την παράδοση περισσότερων προσωπικών τους πληροφοριών, σημείωσε η ρυθμιστική αρχή.

Σε μια άλλη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, μια λειτουργία του TikTok που σχεδιάστηκε ως γονικός έλεγχος, και είναι γνωστή ως Family Pairing, δεν απαιτούσε από τον ενήλικα να επιβλέπει τον λογαριασμό ενός παιδιού, να επαληθεύεται ως ο πραγματικός γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού. Η παράλειψη αυτή σήμαινε ότι θεωρητικά οποιοσδήποτε ενήλικας θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής ενός παιδιού, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής δίνει στην εταιρεία τρεις μήνες προθεσμία για να διορθώσει τις παραβιάσεις της.

Τεύχος 353

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ