Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

26 January 2022 12:21

Η Eurobank Equities έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το 2022

Το 2021 ήταν μια αρκετά περιπετειώδης χρονιά για την Eurobank Equities, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, με διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου. Μετά από απόδοση 12% μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν στάσιμες στο υπόλοιπο του έτους. Συνολικά, το ΧΑ έκλεισε το έτος με συνολική απόδοση 12%, μια μέτρια επίδοση στο πλαίσιο των κερδών >20% που κατέγραψαν αρκετές άλλες αγορές.

  • Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές (ΑΕΠ 4,5-5% το 2022), με διψήφια αύξηση EBITDA για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το 2022-23,
  • η αναπτυξιακή ώθηση από το RRF,
  • οι ελκυστικές αποτιμήσεις, τόσο σε απόλυτη (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε c7x EV/EBITDA, σύμφωνα με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών σε >6%), όσο και σε σχετική βάση (ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με έκπτωση c30% έναντι των ανταγωνιστών τους),
  • η χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών (1 δισ. ευρώ από ξένους θεσμικούς επενδυτές το 2018-21) και
  • η ορατή πορεία της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 12-18 μήνες

είναι οι λόγοι για τους οποίους η Eurobank Equities αισιοδοξεί για την ελληνική αγορά για το 2022, παρά τις περιπλοκές του πολιτικού σκηνικού, της αύξησης των αποδόσεων και του πληθωρισμού.

Το ίδιο θετικές εκτιμά και τις προοπτικές των τραπεζών με το επίκεντρο να μετατοπίζεται στην κερδοφορία. Επιπλέον, εκτιμά μακροοικονομική ανάκαμψη, που υποστηρίζεται από τις αποφάσεις του RRF της ΕΕ και της ΕΚΤ, αναβαθμίσεις αξιολογήσεων, πιθανή έναρξη της διαδικασίας επανακρατικοποίησης του τομέα από το ΤΧΣ, και διεθνή στροφή σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

H χρηματιστηριακή συμβουλεύει τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε: 1) μετοχές με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις, με περιορισμένες επιπτώσεις από τον πληθωρισμό του κόστους (π.χ. ΟΠΑΠ), 2) μετοχές που σχετίζονται με την πολιτική και προσφέρουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση (ΔΕΗ, Μυτιληναίος), 3) τράπεζες και, 4) ιστορίες επαναλειτουργίας/κυκλικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Fourlis).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ