Skip to main content
14 September 2023 06:56

Η επόμενη μέρα για την οικονομία του Μαρόκο 

Ο καταστροφικός σεισμός, που ήδη έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 2.800 νεκρούς, ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά και κατέστρεψε δρόμους, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διάσωσης, αλλά και την πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τους πληγέντες σε 300.000 άτομα, ενώ αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε στο Bloomberg ότι η αντιμετώπιση της καταστροφής θα απαιτήσει «μήνες, αν όχι χρόνια». 

Το Μαρόκο, χώρα των 37 εκατ. κατοίκων, υποδέχθηκε πέρυσι 10,9 εκατ. τουρίστες, μια κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την οικονομία των 140 δισ. δολαρίων, η οποία στηρίζεται επίσης στη γεωργία και στο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι παράγοντες βοήθησαν το Μαρόκο να ενισχύσει την πιστοληπτική του ικανότητα, η οποία αξιολογείται στο BB+ από την S&P Global Ratings, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της Αφρικής. 

Παρότι ο καταστροφικός σεισμός αναμένεται να επιφέρει βραχυπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία, το μέγεθος της χώρας και τα πολλά και διαφορετικά αξιοθέατά της εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις επιπτώσεις, σημειώνει το Bloomberg. Και θυμίζει ότι ο τουρισμός στην Τουρκία επλήγη από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό ανέκαμψε, με ισχυρές αφίξεις στις μεσογειακές ακτές της χώρας και στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο σεισμός πιθανότατα «δεν θα πλήξει την οικονομία του Μαρόκου συνολικά, αλλά θα πλήξει την τοπική οικονομία, ειδικά στα πολλά χωριά που ζουν από τον τουρισμό γύρω από το Μαρακές και στην ίδια την πόλη», λέει ο Ρασίντ Αουράζ, επικεφαλής αναλυτής του think tank MIPA Institute. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Παρόλα αυτά, θεωρείται σίγουρο πως η όποια μεγάλης έκτασης προσπάθεια ανοικοδόμησης θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις σε μια οικονομία που δοκιμάστηκε από μία διετία ξηρασίας, ενώ θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της. Η πρόσφατη πρόοδος του Μαρόκου τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η χώρα μπόρεσε τον Μάρτιο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων έπειτα από απουσία δύο και πλέον ετών. 

Πριν από τον σεισμό, η κυβέρνηση στόχευε σε ανάπτυξη 3,4% φέτος και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 4,5% του ΑΕΠ στο 4% το 2024. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ