Skip to main content
13 September 2023 06:57

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των chip

Του Χρίστου Κρανάκη

Πτώση σημείωσαν οι μετοχές της SMIC, μίας κινεζικής, (μερικώς) κρατικής εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, η οποία συνιστά τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της χώρας, υπό το πρίσμα της είδησης πως δύο Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου να περιορίσει περαιτέρω τις αμερικανικές εξαγωγικές πωλήσεις προς την εταιρεία.

Η κίνηση των βουλευτών εκτιμάται ως «αντίποινα» στην παρουσίαση από την Huawei του Mate 60 Pro, ενός κινεζικού smartphone που τροφοδοτείται από ένα προηγμένο chip, που εικάζεται πως έχει κατασκευαστεί από την SMIC.

Το λανσάρισμα της περασμένης εβδομάδας σόκαρε τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν πώς η SMIC, η οποία έχει την έδρα της στη Σαγκάη, θα είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα τέτοιο chip μετά τις σαρωτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε ξένη τεχνολογία chip.

Η TechInsights, ένας ερευνητικός οργανισμός που εδρεύει στον Καναδά και ειδικεύεται στους ημιαγωγούς, αποκάλυψε λίγο μετά την παρουσίαση ότι το smartphone περιείχε έναν νέο επεξεργαστή 5G Kirin 9000s που – από ό,τι φαίνεται – αναπτύχθηκε ειδικά για τη Huawei από τη SMIC.

Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή έχει τροφοδοτήσει εκ νέου φόβους για κλιμάκωση στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ακόμα και στο εγγύς μέλλον.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ