Skip to main content
11 September 2023 06:48

Η Μytilineos εξαγόρασε την Imerys Βωξίτες  

Η MYTILINEOS Energy & Metals ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη γαλλική Imerys για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας Imerys Βωξίτες Ελλάδος. Η συμφωνία αφορά στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή της Φωκίδας, που πλέον θα εντάσσονται στον Κλάδο Μεταλλουργίας της Mytilineos. 

Με τη συμφωνία αυτή, η Mytilineos υπογραμμίζει πως αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο κλάδος M Metals, καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη η Mytilineos μέσω της Δελφοί Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη Mytilineos ΑΕ, αλλά σε δεύτερο στάδιο, η Imerys Βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργειών. 

Με την κίνηση αυτή, ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Mytilineos για τη νέα εξαγορά, με την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την «Πράσινη» Μετάβαση. 

Τεύχος 346

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ