Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 August 2023 06:44

Διαγωνισμός του Υπουργείου για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διακηρύσσει διεθνή, ηλεκτρονικό, ανοικτό διαγωνισμό για την «Παροχή υπηρεσιών για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις διατάξεις σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και των βασικών αδικημάτων αυτών και χορηγούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε διεθνείς οργανισμούς». 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής στατιστικών στοιχείων, μέσω της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία, οι εμπλεκόμενες αρχές του ν. 4557/2018, θα καταχωρούν τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αυτές τηρούν και τα οποία άπτονται της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με τον τρόπο, αυτό, ο Κεντρικός Συντονιστικός Φορέας, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, θα συγκεντρώνει αυτόματα από τις αρμόδιες αρχές τα πλήρη και ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία αυτοί τηρούν και τα οποία θα διαβιβάζονται κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ορίζεται στο άρθρο 44 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/849. 

Σήμερα, η συλλογή των στατιστικών αυτών δεδομένων είναι μια μη αυτόματη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, όπως αυτοί αναφέρονται στον νόμο, διαβιβάζουν τα στατιστικά δεδομένα αρμοδιότητάς τους στο ΥΠΟΙΚ. Η δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο συλλογής και θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίησή τους για τον έλεγχο αποτελεσματικότητας του συστήματος πρόληψης και καταπολέμησης ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 

Αντικείμενο, λοιπόν, της σύμβασης είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα εγγραφούν ως χρήστες, εκτός της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών (ΥπΟικ), οι εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές, περιλαμβανομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των αρμόδιων αρχών, καθώς και δικαστικών, εισαγγελικών, αστυνομικών, φορολογικών αρχών και υπηρεσιών, και στην οποία, κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής ειδοποίησης την οποία θα λαμβάνουν, θα καταχωρούν τα στατιστικά στοιχεία αρμοδιότητάς τους. 

Στην ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα λειτουργεί επίσης υποσύστημα δημιουργίας αναφορών το οποίο θα υποστηρίζει τη δημιουργία αναφορών μετά από κατάλληλη επεξεργασία των καταχωρημένων στατιστικών δεδομένων. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι αναφορές αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΟικ. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 304.425 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και των δικαιωμάτων προαίρεσης, ήτοι καθαρού ποσού 245.504,03 ευρώ (€), συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 17:00. 

Τεύχος 336

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ