Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 January 2022 16:20

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και υλοποίηση του έργου UFBB

Η ΔΕΗ μετά την απόρριψη της ένστασής της από την ΑΕΠΠ δεν προσέφυγε στο ΣτΕ

Παρήλθε την προηγούμενη εβδομάδα η προθεσμία για προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για την υπόθεση εκπρόθεσμης προσφοράς της επιχείρησης στον διαγωνισμό του UFBB, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υλοποίηση του έργου.

Η ΔΕΗ όπως φαίνεται δεν προσέφυγε στο ΣτΕ κάτι που αν συνέβαινε θα οδηγούσε σε πολύμηνη καθυστέρηση το μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, δεν κατέθεσε εμπρόθεσμη προσφορά για την συμμετοχή της Επιχείρησης στο έργο UFBB. Ήταν μία τεράστια αστοχία των στελεχών που είχαν αναλάβει την κατάθεση της προσφοράς, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία μόλις 93 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Η κίνηση μάλιστα αυτή είχε δημιουργήσει υπόνοιες για το αν επρόκειτο για λανθασμένη εκτίμηση όσων είχαν αναλάβει την ανάρτηση της προσφοράς, ή αν ήταν ένας τρόπος για μία «έμμεση» αποχώρηση από τη διεκδίκηση του έργου.

Η ΔΕΗ ζήτησε στη συνέχεια να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκαναν δεκτή την προσφορά της για το έργο προσφεύγοντας στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΑΕΠΠ, βασιζόμενη σε αδιάσειστα στοιχεία, αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή, ενώ το ίδιο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αν και ήθελε τη ΔΕΗ εντός του έργου, δεν στήριξε την ένσταση της Επιχείρησης.

Δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, αφού στην προσφυγή της η ΔΕΗ ανέφερε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άλλαξε την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού τόπου υποβολής των προσφορών στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ.

Φυσικά, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε ως «αναπόδεικτος», πρώτον λόγω του γεγονότος ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προφορές τους κανονικά, αλλά και από ότι το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε τέτοιο βαθμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, ώστε να αλλάξει δομικά τον τρόπο λειτουργίας του.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ φαίνεται να αποδέχεται την απόρριψη της προσφυγής της από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, και έχει αποφασίσει να μην προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαλλάσσοντας το έργο από περαιτέρω καθυστερήσεις, και αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ