Skip to main content
21 June 2023 06:50

Έκθεση της HP για τις κυβερνοαπειλές

Η HP Inc. δημοσίευσε την τριμηνιαία έκθεση HP Wolf Security Threat Insights, η οποία δείχνει – μεταξύ άλλων – πως διάφοροι απειλητικοί φορείς υποκλέπτουν τα προγράμματα περιήγησης Chrome των χρηστών εάν προσπαθούν να κατεβάσουν δημοφιλείς ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια από πειρατικούς ιστότοπους.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα δεδομένα από εκατομμύρια τελικά σημεία που εκτελούν το HP Wolf Security, οι ερευνητές διαπίστωσαν τα εξής:

Η επέκταση Shampoo Chrome είναι δύσκολο να διαγραφεί: Μια εκστρατεία που διαδίδει το ChromeLoader, εξαπατά τους χρήστες ώστε να εγκαταστήσουν μια κακόβουλη επέκταση Chrome που ονομάζεται Shampoo. Μπορεί να ανακατευθύνει τις αναζητήσεις του θύματος σε κακόβουλους ιστότοπους ή σε σελίδες που θα αποφέρουν χρήματα στην εγκληματική ομάδα μέσω διαφημιστικών εκστρατειών. Το κακόβουλο λογισμικό είναι εξαιρετικά επίμονο, χρησιμοποιώντας το Task Scheduler για να επανεκκινείται κάθε 50 λεπτά.

Οι επιτιθέμενοι παρακάμπτουν τις πολιτικές μακροεντολών χρησιμοποιώντας αξιόπιστα domains: Ενώ οι μακροεντολές από μη αξιόπιστες πηγές είναι πλέον απενεργοποιημένες, η HP παρατήρησε επιτιθέμενους να παρακάμπτουν αυτούς τους ελέγχους, παραβιάζοντας έναν αξιόπιστο λογαριασμό του Office 365, δημιουργώντας ένα νέο εταιρικό e-mail και διανέμοντας ένα κακόβουλο αρχείο excel που μολύνει τα θύματα με τον infostealer Formbook.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσέχουν τι κρύβεται στα αρχεία: Τα έγγραφα του OneNote μπορούν να λειτουργήσουν ως ψηφιακά λευκώματα, οπότε οποιοδήποτε αρχείο μπορεί να επισυναφθεί σε αυτά. Οι επιτιθέμενοι το εκμεταλλεύονται αυτό για να ενσωματώσουν κακόβουλα αρχεία πίσω από ψεύτικα εικονίδια «κάντε κλικ εδώ». Κάνοντας κλικ στο ψεύτικο εικονίδιο ανοίγει το κρυφό αρχείο και εκτελεί κακόβουλο λογισμικό για να δώσουν στους επιτιθέμενους πρόσβαση στο μηχάνημα των χρηστών – αυτή η πρόσβαση μπορεί στη συνέχεια να πωληθεί σε άλλες ομάδες κυβερνοεγκληματιών και συμμορίες ransomware.

Ακόμα, όπως διαπιστώθηκε, εξελιγμένες ομάδες, όπως οι Qakbot και IcedID, ενσωμάτωσαν για πρώτη φορά κακόβουλο λογισμικό σε αρχεία OneNote τον Ιανουάριο. Με τα OneNote kits να είναι πλέον διαθέσιμα στις αγορές ηλεκτρονικού εγκλήματος και να απαιτούν ελάχιστες τεχνικές δεξιότητες για τη χρήση τους, οι εκστρατείες κακόβουλου λογισμικού τους φαίνεται ότι θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ομάδες ηλεκτρονικού εγκλήματος συνεχίζουν να διαφοροποιούν τις μεθόδους επίθεσης από κακόβουλα αρχεία αρχειοθέτησης έως λαθρεμπόριο HTML, για να παρακάμπτουν τις πύλες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς οι φορείς απειλών απομακρύνονται από τις μορφές του Office.

Τεύχος 310

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ