Skip to main content
29 May 2023 06:52

3ο ENISA Telecom & Digital Infrastructure Security Forum 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Το 3ο φόρουμ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών υποδομών ασχολήθηκε με τις αναδυόμενες τεχνολογίες και το εξελισσόμενο τοπίο απειλών, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων, από τα υποθαλάσσια καλώδια έως τους δορυφόρους. 

Η εκδήλωση φέτος διοργανώθηκε στις 24 Μαΐου, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και είχε πληθώρα παρουσιάσεων και συζητήσεων για την κυβερνοασφάλεια, όπως: 

• Η ανθεκτικότητα του παγκόσμιου διαδικτύου. 

• Η ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων. 

• Οι κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας των τηλεπικοινωνιών. 

• Οι επιθέσεις ransomware. 

• Η ασφάλεια 5G. 

• Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνιών σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO). 

Ο ENISA ανέπτυξε, ακόμη, και δημοσίευσε έναν ολοκληρωμένο και δυναμικό πίνακα ελέγχων ασφαλείας και βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των δικτύων 5G. Σκοπός του πίνακα 5G είναι να παρέχει ένα αποθετήριο λεπτομερών τεχνικών ελέγχων, που αντιστοιχίζονται στους στόχους και τα μέτρα της κατευθυντήριας γραμμής του ENISA για τα μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (EECC). Το αποθετήριο χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τις εθνικές αρχές κατά την εποπτεία των μέτρων που λαμβάνουν οι φορείς εκμετάλλευσης για την ασφάλεια των δικτύων 5G. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, δήλωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη του 5G έδειξε τη σημασία της ευθυγράμμισης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ασφαλής και ανθεκτική ψηφιακή υποδομή, που να καλύπτει όχι μόνο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά και τα σταθερά δίκτυα, τις συνδέσεις οπτικών ινών, τα υποβρύχια καλώδια, τις δορυφορικές επικοινωνίες κ.ο.κ. Ο ENISA δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να παράσχει την εμπειρογνωμοσύνη του για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα της ψηφιακής υποδομής της Ε.Ε.». 

Τεύχος 294

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ