Skip to main content
21 March 2023 07:46

Αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια παρά την εξαγορά της Credit Suisse

Κάθε άλλο παρά καθησυχασμένες εμφανίστηκαν τη Δευτέρα οι διεθνείς αγορές, παρά την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από τη UBS. Συγκεκριμένα, τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση, ενώ ανάλογα κινήθηκαν και οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης η μετοχή της UBS κατέγραφε απώλειες της τάξης του 14%, ενώ η μετοχή της Credit Suisse κατέρρεε σε ποσοστό 62,5% στα 0,70 φράγκα, δηλαδή κάτω και από την τιμή εξαγοράς από τη UBS. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης του Bloomberg σημείωνε πτώση σχεδόν 6%, περίπου 25 λεπτά μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Από τα πρώτα λεπτά και οι μετοχές στη Λεωφόρο Αθηνών έδειξαν διαθέσεις βαθιάς υπόκλισης, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει πάνω από 2,1% στα πρώτα λεπτά, χάνοντας προσωρινά και το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, πριν αρχίσει να ανακάμπτει.

Στο άνοιγμα, η διαπραγμάτευση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση απόδοσης της τάξης των 24 μονάδων βάσης. Επιπλέον, ο χρυσός άνοιξε τη Δευτέρα πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, θυμίζοντας την αναταραχή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέλος, η τιμή του πετρελαίου Brent κατρακύλησε κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι αγορές φαίνεται πως ανησυχούν, καθώς δεν εμπιστεύονται τον συνοπτικό έλεγχο που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο η UBS αναφορικά με την εξαγορά της Credit Suisse.

Τεύχος 251

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ