Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Έτσι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός ανά την Ευρώπη
Του Χρίστου Κρανάκη
Γνωστοποιήθηκαν τα νούμερα του πληθωρισμού ανά τις χώρες της Ευρώπης για το μήνα Φεβρουάριο. Παρακάτω εμφανίζονται τα επίπεδα στα οποία έφτασε ο πληθωρισμός σε ορισμένες από τις πλέον ενδεικτικές χώρες της ηπείρου.
Γαλλία:
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, κινήθηκε τον Φεβρουάριο στο 6,3%, έναντι 6,2% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, σε ετήσια βάση. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το υψηλότερο στη χώρα από τον Μάιο του 1985. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στη Γαλλία κατέγραψε άνοδο 1%, έναντι 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 7,3%, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη τήρησης στοιχείων το 1991.
Γερμανία:
Σε σταθερά επίπεδα κυμάνθηκε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, παραμένοντας ωστόσο υψηλός. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός Φεβρουαρίου ήταν 9,3% ενώ οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,1%. Τέλος, ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε στο 21,8% από 20,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ιταλία:
Η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ιταλία κατέγραψε άνοδο τον Φεβρουάριου, καθώς ο. εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός, έφτασε το 6,2% για τον Φεβρουάριο έναντι 5,1% τον Φεβρουάριο του 2021, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τον πληθωρισμό να «κοντοστέκεται» στο 5,5%.
Ισπανία:
Ελαφρώς χαμηλότερα από ότι είχε εκτιμηθεί κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, καθώς η τελική μέτρηση έδειξε ρυθμό 6% ετησίως αντί του 6,1% που προβλεπόταν. Παρόλα αυτά, το 7,6% του δομικού ή υποκειμενικού πληθωρισμού αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από όταν ξεκίνησε να μετρά η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας το 2002.
Ελλάδα:
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά το Λουξεμβούργο (4,8%), το Βέλγιο (5,5%) και την Ισπανία (6,1%). Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% με μεγάλες ανατιμήσεις, όμως, να καταγράφονται σε βασικές κατηγορίες τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Φεβρουαρίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 προέκυψε αύξηση 6,1% έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.