Skip to main content
16 March 2023 07:54

Κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV)

Οι επιτιθέμενοι έχουν ήδη στοχεύσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και οι ειδικοί ζητούν πρότυπα κυβερνοασφάλειας για την προστασία αυτού του απαραίτητου στοιχείου του ηλεκτρισμένου μέλλοντος.

Ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας δικτύων ενέργειας Saiflow ανακάλυψαν τον Φεβρουάριο δύο τρωτά σημεία στο Open Charge Point Protocol (OCPP), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS) για την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών. Το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο, ακόμη, ανακάλυψε πρόσφατα ότι κάθε φορτιστής που εξέτασε, πιο επίσημα γνωστός ως Εξοπλισμός Προμήθειας Ηλεκτρικού Οχήματος (EVSE), εκτελούσε ξεπερασμένες εκδόσεις του Linux, είχε περιττές υπηρεσίες και επέτρεπε σε πολλές υπηρεσίες να εκτελούνται ως root, σύμφωνα με έρευνα ευπάθειας φόρτισης EV του περιοδικού Energies.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αυξάνονται, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν απογειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας το 5,8% όλων των οχημάτων που πωλήθηκαν το 2022, από 3,2% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την JD Power. Επί του παρόντος, λιγότεροι από 51.000 σταθμοί ταχείας φόρτισης Επιπέδου 2 και DC είναι διαθέσιμοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη δυνατότητα φόρτισης 130.000 οχημάτων ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα ταξινομήθηκαν τον Ιούνιο του 2022, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν 11 οχήματα για κάθε δημόσια θύρα φόρτισης.

Φορτιστές EV: IoT, OT & Critical Infrastructure: Από πολλές απόψεις, η υποδομή φόρτισης EV αντιπροσωπεύει «καταιγίδα» τεχνολογιών. Οι συσκευές συνδέονται μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές και ενέχουν τους ίδιους κινδύνους με άλλες συσκευές IoT, αλλά πρόκειται, επίσης, να γίνουν κρίσιμο μέρος του δικτύου μεταφορών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και άλλες λειτουργικές τεχνολογίες (OT). Επειδή, βέβαια, οι σταθμοί φόρτισης EV πρέπει να είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα, η διασφάλιση ότι οι επικοινωνίες τους είναι κρυπτογραφημένες θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των συσκευών. Επιπλέον, οι καταναλωτικές συσκευές αποτελούν επίσης ένα πρόβλημα. Περίπου το 80% της φόρτισης πραγματοποιείται στο σπίτι, σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου λειτουργίας ChargePoint, κάτι το οποίο ενέχει τον κίνδυνο τής αμέλειας, από πλευράς καταναλωτών, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες συσκευές μπορεί να είναι πιο εύκολο να διαταραχθούν.

Τεύχος 248

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ