Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 March 2023 07:53

Η Meta για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης ανηλίκων

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Η Meta λαμβάνει μέτρα για να σπάσει την εξάπλωση πορνογραφικών εικόνων εφήβων στο Facebook και το Instagram. Ένα νέο εργαλείο, που ονομάζεται «Take It Down», στοχεύει σε μία πρακτική αντιμετώπιση φαινομένων κατά τα οποία κάποιος δημοσιεύει μία εικόνα ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του, προκειμένου να το εκθέσει δημόσια. Η δημοσίευση εκδικητικού πορνογραφικού υλικού έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Όπως τόνισε σχετικά η Antigone Davis, Διευθύντρια Παγκόσμιας Ασφάλειας της Meta, σχετικά με το θέμα: «Αυτό το ζήτημα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τη Meta εδώ και καιρό, επειδή η ζημιά που έχει γίνει είναι αρκετά σοβαρή τόσο για έφηβους όσο και για ενήλικες».

Από το 2016, η γραμμή συμβουλών του Cyber Tip της NCMEC έχει λάβει περισσότερες από 250.000 αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της «sextortion», και ο αριθμός αυτών των αναφορών υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2021. Το τελευταίο έτος, το 79% των παραβατών αναζητούσαν χρήματα για αποκρύψουν τις φωτογραφίες, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις διαδραματίστηκαν στα κοινωνικά μέσα. «Το sextortion είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα που βλέπουμε στο Εθνικό Κέντρο για τα αγνοούμενα και εκμεταλλευόμενα παιδιά», δήλωσε ο Gavin Portnoy, Αντιπρόεδρος Επικοινωνιών και Branding στο NCMEC. «Το ονομάζουμε κρυφή πανδημία και κανείς δεν μιλάει πραγματικά γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Ένας έφηβος που επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «hash» για μία εικόνα θα μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα takeitdown.ncmec.org για να εγκαταστήσει το λογισμικό στη συσκευή του. Ο ανώνυμος αριθμός, όχι η εικόνα, θα αποθηκευτεί στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων που συνδέεται με το Meta, έτσι ώστε εάν η φωτογραφία έχει αναρτηθεί ποτέ στο Facebook ή στο Instagram, θα συνδυαστεί με το αρχικό, αναθεωρημένο και ενδεχομένως απομακρυσμένο περιεχόμενο. Το εργαλείο λειτουργεί για οποιαδήποτε εικόνα που μοιράζεται στο Facebook και το Instagram, συμπεριλαμβανομένων του Messenger και των άμεσων μηνυμάτων, εφόσον οι εικόνες δεν είναι κρυπτογραφημένες. Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει, επιπλέον, μία σειρά από ενημερώσεις, για να βοηθήσει τους εφήβους να έχουν μία ασφαλή εμπειρία στις πλατφόρμες της, όπως η προσθήκη νέων εργαλείων εποπτείας για τους γονείς και μία τεχνολογία επαλήθευσης ηλικίας.

Η Davis δήλωσε σχετικά στο CNN ότι η Meta «καλωσορίζει τις προσπάθειες για την εισαγωγή προτύπων για τη βιομηχανία σχετικά με τον τρόπο εξασφάλισης ότι τα παιδιά μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια και να απολαύσουν χωρίς φόβο όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν να προσφέρουν».

Εκτός από τις πλατφόρμες της Meta, η Onlyfans και η μητρική εταιρεία της Pornhub Mindgeek προσθέτουν επίσης αυτήν την τεχνολογία στις υπηρεσίες τους.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ