Skip to main content
9 March 2023 07:54

Δημιουργός ChatGPT: Δεν απέχουμε πολύ από μια «τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, του ChatGPT, υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Προειδοποίησε, ακόμη, ότι ο κόσμος μπορεί να μην απέχει τόσο πολύ από την «δυνητικά τρομακτική» τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μια σειρά από tweets την περασμένη Κυριακή, ο Altman δήλωσε ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη είναι «ως επί το πλείστον καλή» και μπορεί να συμβεί γρήγορα – όπως είχε γίνει και όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα smartphones. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η κοινωνία χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε «κάτι τόσο μεγάλο».

«Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνο. Παρόλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν», ανέφερε στο Twitter.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόκληση τώρα είναι «οι άνθρωποι να μην ταράζονται όταν μιλούν σε ένα chatbot», αναφερόμενος στις απαντήσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Bing της Microsoft.

Από την πλευρά του ο Elon Musk – συνιδρυτής του OpenAI μαζί με τον Altman – δήλωσε επίσης την περασμένη Τετάρτη ότι η τεχνητή νοημοσύνη διέπεται από μεγάλες δυνατότητες – τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Γι΄ αυτό υπογράμμισε κι εκείνος πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. «Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε σχετικά ο Musk, σύμφωνα με το CNBC.

Τεύχος 243

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ