Skip to main content
8 March 2023 07:52

Ισπανικός «εμφύλιος» μεταξύ κράτους και εταιρειών

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ισπανία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Ραφαέλ ντελ Πίνο, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Ferrovial, έγινε ο τελευταίος επιχειρηματίας που επικρίθηκε δημοσίως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων μεταφοράς της έδρας της εταιρείας του στην Ολλανδία.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι αφοσιωμένοι στην Ισπανία, αλλά «αυτό δεν συμβαίνει με τον κο Ντελ Πίνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη. Ακόμα, επιφυλάχτηκε για τη νομιμότητα της απόφασης Ferrovial να εδρεύσει στην Ολλανδία.

Ο Ντελ Πίνο προστίθεται στη λίστα των επιχειρηματιών που έχει στοχοποιήσει ο Σάντσεθ, μαζί με την Πρόεδρο της Banco Santander, Ανα Μποτίν, και τον Πρόεδρο της Iberdrola, Ιγκνάσιο Γκαλάν. Ο Σάντσεθ είχε τεταμένες σχέσεις με τμήματα του επιχειρηματικού κατεστημένου της Ισπανίας, πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός το 2018. Αφού ανακοίνωσε έκτακτους φόρους σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας πέρυσι, ο Σάντσεθ είπε ότι η κριτική για τους φόρους από την Μποτίν και τον Γκαλάν ήταν απόδειξη ότι η κυβέρνηση ενήργησε σωστά.

Η Ferrovial ανακοίνωσε τη μετεγκατάστασή της στην Ολλανδία στις 28 Φεβρουαρίου και διευκρίνισε πως το σχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο τού Άμστερνταμ και έχει ως στόχο να βοηθήσει την εταιρεία να αποκτήσει φθηνότερη ρευστότητα και να γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού του Σάντσεθ, το σοσιαλιστικό κόμμα Unidas Podemos, είπε ότι θα προτείνει νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις εταιρείες που μεταφέρουν την παραγωγή ή την έδρα τους στο εξωτερικό να επιστρέψουν όλες τις κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που έλαβαν την τελευταία δεκαετία.

Τεύχος 242

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ