Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει το TikTok στο προσωπικό της
Της Αφροδίτης Μπαλίδου
Το προσωπικό που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) έχει λάβει εντολή να αφαιρέσει την εφαρμογή TikTok από τα τηλέφωνα και τις εταιρικές τους συσκευές, καθώς η Επιτροπή δήλωσε πως εφαρμόζει το μέτρο για να «προστατεύσει τα δεδομένα και να αυξήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Sonya Gospodinova, είπε συγκεκριμένα ότι το εταιρικό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., έλαβε την απόφαση για λόγους ασφαλείας. «Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες για την κυβερνοασφάλεια που μπορεί να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της επιτροπής», ανέφερε. Η απαγόρευση συνεπάγεται, επίσης, ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το TikTok σε προσωπικές συσκευές που έχουν εγκατεστημένες επίσημες εφαρμογές.
Η Commision έχει περίπου 32.000 μόνιμους και συμβασιούχους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να καταργήσουν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για όσους δεν συμμορφωθούν εντός της καθορισμένης προθεσμίας, οι εταιρικές εφαρμογές – όπως το e-mail προμήθειας και το Skype για επιχειρήσεις – δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες.
Η TikTok με τη σειρά της απάντησε ότι η απόφαση της Επιτροπής βασίστηκε σε εσφαλμένες ιδέες για την πλατφόρμα της. «Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις λανθασμένες αντιλήψεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. Πέρυσι, ωστόσο, η TikTok παραδέχτηκε ότι κάποιο προσωπικό στην Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών. Η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, αντιμετώπισε αυξανόμενο έλεγχο της Δύσης τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων σχετικά με το πόση πρόσβαση έχει το Πεκίνο στα δεδομένα των χρηστών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μάλιστα, απαγόρευσε το TikTok πέρυσι σε συσκευές που εκδίδονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.