Skip to main content
28 February 2023 07:51

Οι DSA «στοχεύουν» τους Big Tech 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Οι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Google, Twitter και TikTok αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του τεράστιου αριθμού χρηστών τους. Οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως Digital Services Act (DSA), ταξινομούν εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (very large online platforms – VLOP) και απαιτούν από αυτές να στέλνουν δεδομένα στις αρχές και σε ερευνητές και να υιοθετήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει διορία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης έως τις 17 Φεβρουαρίου για να δημοσιεύσουν τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες τους και στο εξής θα πρέπει να αναφέρουν αριθμούς χρηστών ανά έξι μήνες, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα. 

Ειδικότερα, το Twitter ανακοίνωσε ότι είχε 100,9 εκατομμύρια μ.ό. μηνιαίων χρηστών στην Ε.Ε., με βάση μια εκτίμηση των τελευταίων 45 ημερών, η Google Alphabet ανέφερε ότι ο μέσος μηνιαίος αριθμός συνδεδεμένων χρηστών ανήλθε συνολικά σε 278,6 εκατομμύρια στους Χάρτες Google, 274,6 εκατομμύρια στο Google Play, 332 εκατομμύρια στην Αναζήτηση Google, 74,9 εκατομμύρια στις Αγορές και 401,7 εκατομμύρια στο YouTube. 

Η Apple, η οποία μόνο στο App Store της μετρά περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, ανέφερε στον ιστότοπό της πως: «Η Apple σκοπεύει να ευθυγραμμίσει κάθε μία από τις υπάρχουσες εκδόσεις του App Store (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν πληρούν επί του παρόντος το όριο προσδιορισμού VLOP) με τις υπάρχουσες απαιτήσεις DSA για VLOP». Η Amazon είπε ότι είχε περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην Ε.Ε., ενώ η Microsoft δήλωσε πως η μηχανή αναζήτησής της Bing είχε 107 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τους τελευταίους έξι μήνες του 2022. 

Η AliExpress ανέφερε ότι ο μέσος όρος ενεργών χρηστών μηνιαίως στην Ε.Ε. ήταν πάνω από 45 εκατομμύρια από την 1η Αυγούστου πέρυσι έως τις 31 Ιανουαρίου φέτος, το TikTok έχει 100,9 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ε.Ε. με βάση μία εκτίμηση των τελευταίων 45 ημερών, ενώ το Ebay δήλωσε ότι ήταν κάτω από το όριο χρήστη της Ε.Ε. Η Meta δήλωσε ότι είχε 255 εκατομμύρια μ.ό. μηνιαίων ενεργών χρηστών στο Facebook στην Ε.Ε. και περίπου 250 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο Instagram τους τελευταίους έξι μήνες του 2022. 

Τεύχος 236

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ