Skip to main content
20 February 2023 07:53

Τι συζητήθηκε στο συνέδριο του ENISA 

Της Αφροδίτης Μπαλίδου 

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) συνεργάστηκε με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Τυποποίησης (ESOs), CEN, CENELEC και ETSI, για να διοργανώσουν το 7ο ετήσιο συνέδριό τους. Το υβριδικό συνέδριο επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Τυποποίηση για την υποστήριξη της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια. 

Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στην πολιτική για την κυβερνοασφάλεια, η υβριδική διάσκεψη επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στην ευρωπαϊκή τυποποίηση για την υποστήριξη της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με βάση την αποτελεσματική συμβολή των προηγούμενων εκδόσεων, η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 1600 συμμετέχοντες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη διεθνή σφαίρα. 

Το συνέδριο οργανώθηκε γύρω από τέσσερα πάνελ, τα οποία συζήτησαν τις συνεχιζόμενες εργασίες τυποποίησης και τις μελλοντικές απαιτήσεις. Την εκδήλωση άνοιξαν οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης, η κα Elena Santiago Cid, Γενική Διευθύντρια CEN και CENELEC, ο κος Wolfgang Niedziella, Πρόεδρος της CENELEC, ο κος Luis Jorge Romero, Γενικός Διευθυντής ETSI και ο κος Ανδρέας Μητράκας, επικεφαλής μονάδας «Πιστοποίηση και Τυποποίηση Αγοράς» στον ENISA, καθώς και η κα Christiane Kirketerp de Viron, επικεφαλής της μονάδας Cybersecurity and Digital Privacy Policy στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το πρώτο πάνελ ασχολήθηκε με το μέλλον της τυποποίησης στην Ε.Ε., το δεύτερο ασχολήθηκε με το Cyber Resilience Act (CRA) και με το πώς τα πρότυπα μπορούν να το υποστηρίξουν. Οι Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Αναγνώρισης και Εμπιστοσύνης για Ηλεκτρονικές Συναλλαγές στην Εσωτερική Αγορά (eIDAS) και οι Ψηφιακές Ταυτότητες ήταν τα θέματα του τρίτου πάνελ, ενώ το τελευταίο πάνελ έδωσε μια επισκόπηση του τοπίου της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από μια διαφορετική κοινότητα ενώσεων που εκπροσωπούσαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και περιελάμβαναν αρκετούς ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τεύχος 231

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ