Skip to main content
17 February 2023 07:55

50% μείωση στα έσοδα του dark web market το 2022

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Τα έσοδα του Dark Web Market σημείωσαν διψήφια πτώση το 2022, χάρη στο κλείσιμο του δημοφιλούς Hydra Market τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Chainalysis. Η εταιρεία ανάλυσης δήλωσε ότι τα έσοδα από το Dark Web μειώθηκαν από 3,1 δισ. δολάρια το 2021 σε μόλις 1,5 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ τα μέσα ημερήσια έσοδα για όλες τις αγορές μειώθηκαν από 4,2 εκατ. δολάρια λίγο πριν από το κλείσιμο της Hydra σε μόλις 447.000 δολάρια αμέσως μετά.

Αν και τα συλλογικά έσοδα των αγορών ναρκωτικών δεν ανέκαμψαν πλήρως, σιγά σιγά ανέβηκαν για να φτάσουν στα προηγούμενα επίπεδα χάρη στην επιτυχία των Mega Darknet Market, Blacksprut Market και OMG!OMG! Market στον απόηχο της κατάρριψης της Hydra. Οι εγκληματίες μετανάστευσαν σε αυτές τις αγορές ναρκωτικών σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό, αφού άρχισαν επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος, όπως έκανε η Hydra, σημείωσε η Chainalysis. Μερικοί, όπως η OMG, προσφέρουν επίσης βοηθητικά προγράμματα πειρατείας και κλεμμένες τραπεζικές πληροφορίες.

Στην πραγματικότητα, η Chainalysis εντοπίζει ότι η OMG έχει αρκετές επικαλύψεις με την Hydra που μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι διαχειριστές της συμμετέχουν στο έργο. Αυτές περιλαμβάνουν τις ίδιες επιλογές ανταλλαγής «dead drop» για πωλητές και αγοραστές και κοινές διευθύνσεις κατάθεσης κρυπτονομισμάτων. «Η επικάλυψη στη χρήση διευθύνσεων κατάθεσης υποδηλώνει ότι αυτές οι διευθύνσεις κατάθεσης μπορεί να ελέγχονται από τα ίδια άτομα, κάτι που θα υποδηλώνει περαιτέρω επικάλυψη προμηθευτή ή πιθανώς ακόμη και επικάλυψη διαχειριστή», σημείωσαν οι αναλυτές.

Τα καταστήματα μεμονωμένων πωλητών έχουν επίσης εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση για τις μεγάλες αγορές, επιτρέποντας στους πωλητές να εξοικονομούν χρήματα από τις χρεώσεις που διαφορετικά θα πήγαιναν στους διαχειριστές αγορών, όπως η Hydra. Ωστόσο, τα καταστήματα απάτης παρουσίασαν επίσης συνεχή πτώση κατά τη διάρκεια του 2022.

Τεύχος 230

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ