Skip to main content
10 February 2023 07:51

ESET: Συνεχίζονται οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία

Το τμήμα έρευνας της ESET δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας Ομάδων APT (APT Activity Report), η οποία συνοψίζει τις αναφορές σχετικά με επιλεγμένες ομάδες προηγμένων επίμονων απειλών (APT) που παρατηρήθηκαν, διερευνήθηκαν και αναλύθηκαν από τους ερευνητές της ESET μεταξύ Σεπτεμβρίου και τέλους Δεκεμβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ομάδες APT που πρόσκεινται στη Ρωσία συνέχισαν να εμπλέκονται ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με στόχο την Ουκρανία, αναπτύσσοντας καταστροφικά wipers (λογισμικά διαγραφής δεδομένων) και ransomware.

Στην Ουκρανία, μάλιστα, η ESET εντόπισε την περιβόητη ομάδα Sandworm να χρησιμοποιεί ένα άγνωστο μέχρι στιγμής λογισμικό διαγραφής δεδομένων (wiper) εναντίον εταιρείας του ενεργειακού τομέα. Οι εθνικοί ή κρατικά χρηματοδοτούμενοι φορείς συνήθως λειτουργούν ομάδες APT – η επίθεση συνέβη τον Οκτώβριο κατά την ίδια περίοδο που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Αν και η ESET δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι τα γεγονότα αυτά ήταν συντονισμένα, υποδηλώνει ότι η ομάδα Sandworm και ο ρωσικός στρατός έχουν συναφείς στόχους.

Η ESET ονόμασε το τελευταίο wiper, NikoWiper. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον μιας εταιρείας στον τομέα της ενέργειας στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2022. Το NikoWiper βασίζεται στο SDelete, ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών της Microsoft που χρησιμοποιείται για την ασφαλή διαγραφή αρχείων.

Εκτός από το κακόβουλο λογισμικό που διαγράφει δεδομένα, η ESET εντόπισε επιθέσεις της ομάδας Sandworm που χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό ransomware ως wiper. Σε αυτές τις επιθέσεις, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε ransomware, ο τελικός στόχος ήταν ο ίδιος με αυτόν των wipers: καταστροφή δεδομένων. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επιθέσεις ransomware, οι χειριστές του Sandworm δεν προσφέρουν κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Τον Οκτώβριο του 2022, η ESET εντόπισε το ransomware Prestige να αναπτύσσεται εναντίον εταιρειών logistics στην Ουκρανία και την Πολωνία, ενώ, τέλος, τον Νοέμβριο του 2022, η ESET εντόπισε ένα νέο ransomware στην Ουκρανία γραμμένο σε .NET, το οποίο ονόμασε RansomBoggs. Μαζί με την ομάδα Sandworm, άλλες ρωσικές ομάδες APT, όπως οι Callisto και Gamaredon, συνέχισαν τις εκστρατείες spearphishing εναντίον της Ουκρανίας για την κλοπή διαπιστευτηρίων και την εγκατάσταση implants.

Τεύχος 225

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ