Skip to main content
9 February 2023 07:44

Σε ανοδική τροχιά οι εταιρείες ΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα

Θετικά είναι τα στοιχεία που έρχονται για τις ΜμΕ επιχειρήσεις ΙΤ με έδρα πόλη της Βορείου Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος), Θεόφιλος Μυλωνάς, η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ενταχθεί στον διεθνή χάρτη της ψηφιακής εποχής, αποτελώντας πόλο έλξης ξένων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενισχύουν και εμπλουτίζουν διαρκώς, χάρη στις δεξιότητές τους, όχι μόνον τους διεθνείς κολοσσούς, αλλά και τις μικρομεσαίες βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις  πληροφορικής, ενώ ο ΣΕΠΒΕ δίνει τη «μεγάλη μάχη» για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, μέσω ιδεών, λύσεων και δράσεων για την κατάρτιση και την επανεκπαίδευσή του. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ εξέφρασε μεγάλη αισιοδοξία για ακόμη καλύτερη πορεία το 2023 χάρη στην έμφαση που δίδεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό στα προγράμματα τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ.

Στην πράξη, βέβαια, η έλευση τόσων ξένων επενδύσεων ΤΠΕ έχει εντείνει, όπως διευκρινίζει ο κ. Μυλωνάς, το ήδη από πριν μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών πληροφορικής για τις εταιρείες της περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που τέτοια στελέχη μαθαίνουν τη δουλειά σε ελληνικές ΜΜΕ Πληροφορικής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε κάποια από τις ξένες πολυεθνικές που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης του απαραίτητου ανθρωπίνου κεφαλαίου – που όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ είναι το μεγαλύτερο για τον κλάδο στην τρέχουσα περίοδο – ο Σύνδεσμος καταθέτει προς την Κυβέρνηση τρεις προτάσεις:

• Θέσπιση επιστημονικής visa, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση στελεχών πληροφορικής από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

• Παροχή βοήθειας, λ.χ. μέσω επιδότησης ή με όποιον άλλον δυνατό τρόπο, στις επιχειρήσεις που εκπαιδεύουν και απασχολούν νέους από τα πανεπιστήμια.

• Υλοποίηση προγραμμάτων Reskilling και Upskilling για πτυχιούχους θετικών επιστημών (μαθηματικούς, φυσικούς κ.ο.κ.), ώστε να απασχοληθούν με επιτυχία στις επιχειρήσεις Πληροφορικής, δεδομένης δε και της υψηλής ανεργίας σε τέτοιες ειδικότητες.

Τεύχος 224

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ