Skip to main content
8 February 2023 07:53

Πλαστές πιστοποιήσεις ασφαλείας στο dark web

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Ερευνητές του τομέα της κυβερνοασφάλειας ανακάλυψαν ιστότοπους που πωλούν υπηρεσίες εξαπάτησης, μαθήματα που διέρρευσαν και πλαστά πιστοποιητικά για να βοηθήσουν όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ψεύτικα security qualifications.

Ο Dov Lerner, επικεφαλής έρευνας απειλών στο Cybersixgill, δήλωσε σε μια νέα έκθεση που δημοσίευσε ότι η ομάδα του βρήκε πλαστά διπλώματα CompTIA CySA+, μεταξύ άλλων πιστοποιήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια, στο dark web. «Δεδομένου ότι κάθε νόμιμο πιστοποιητικό διαθέτει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό, αυτά τα πλαστά θα πρέπει να είναι εύκολο να εντοπιστούν», πρόσθεσε. Ωστόσο, άλλες απάτες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακριθούν. Ο Lerner σημείωσε ότι οι εν λόγω πωλητές προσφέρουν στους αγοραστές έναν τρόπο να εξαπατήσουν στις εξετάσεις από CompTIA, Cisco, Microsoft, Google, AWS και άλλες, οι οποίες επιτρέπουν στους υποψηφίους να κάνουν τεστ στο σπίτι μέσω webcam.

«Μία υπηρεσία εξαπάτησης, ενδεικτικά, εξηγεί πως κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι ροές ήχου και βίντεο των εξεταζόμενων κατευθύνονται σε αυτούς, ώστε να μπορούν να ακούν και να παρακολουθούν τις εξετάσεις σε πραγματικό χρόνο, παρακάμπτοντας τον “επιτηρητή”», εξήγησε.

Το Cybersixgill κατέγραψε, επίσης, αύξηση 73% στον αριθμό των μαθημάτων που διέρρευσαν στο dark web σε σύγκριση με το 2021. Μερικά από αυτά είναι διαθέσιμα ακόμη και μέσω δωρεάν λήψεων, αν και η μέση τιμή κυμαίνεται από 5-200 δολάρια ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου των μαθημάτων, το επίπεδο και την ημερομηνία του μαθήματος.

«Τα πλαστά πιστοποιητικά κυβερνοασφάλειας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν κατά λάθος υποψηφίους που δεν πληρούν τα προσόντα παραποιώντας την εκπαίδευσή τους», κατέληξε ο Lerner και συνέστησε την προσοχή των εργοδοτών, ώστε να επαληθεύουν τις πιστοποιήσεις του εκάστοτε υποψήφιου υπαλλήλου για να αποτρέπουν τέτοιες περιστάσεις.

Τεύχος 223

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ