Skip to main content
1 February 2023 07:54

Η γνώμη των επιχειρήσεων για την τηλεργασία

Του Στάθη Ασπιώτη

Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for National Statistics) υποστηρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση παραγωγικότητας, υστερώντας σε σχέση με πολλά άλλα κράτη της G7 στον τομέα του εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, η πλειονότητα (85%) των ηγετών επιχειρήσεων δεν πιστεύει ότι η εξ αποστάσεως και η υβριδική εργασία είναι αιτία για αυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 επικεφαλής επιχειρήσεων, και η οποία διεξήχθη από την Okta.

Περισσότεροι από τους μισούς (61%) επικεφαλής δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται εξ αποστάσεως, το ένα τέταρτο (24%) δηλώνει ότι είναι εξίσου και μόνο μια μειοψηφία (15%) εκτιμά ότι η παραγωγικότητα έχει μειωθεί.

Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων στη Γερμανία (94%) και τη Γαλλία (91%) αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απολαύσουν υψηλότερη παραγωγικότητα μέσα από την υβριδική εργασία. Σε άλλο σημείο της έρευνας, αναφέρεται ότι η άνοδος της υβριδικής εργασίας οδήγησε ταυτόχρονα σε αύξηση της μεροληψίας εγγύτητας, της τάσης δηλαδή να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση όσοι εργάζονται on-site σε σύγκριση με όσους εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό θεωρείται ως πρόκληση που γίνεται όλο και εντονότερη για το ένα πέμπτο (19%) των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιδρώντας στην τάση αυτή, τα δύο πέμπτα (42%) των ηγετών διαπιστώνεται ότι επενδύουν ενεργά σε τρόπους για να το αποτρέψουν αυτό, ενώ άλλοι τόσοι (41%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επενδύσεων σε αυτό.

Τεύχος 218

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ