Skip to main content
26 January 2023 07:54

Νέα μείωση στις επενδύσεις VC

Του Στάθη Ασπιώτη

Η τελευταία έκθεση της KPMG Private Enterprise Venture Pulse δείχνει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο το 4ο τρίμηνο του 2022 – από 102,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 9.767 συμφωνίες σε 75,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7.641 συμφωνίες. Οι παγκόσμιες επενδύσεις έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η πτώση έρχεται παρά τις μεγάλες συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων εναλλακτικής ενέργειας, τεχνολογιών μπαταριών και εναλλακτικών τεχνολογιών παραγωγής και διανομής ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία και να ανταποκριθούν στις κλιματικές υποχρεώσεις τους.

Η Αμερική και η Ασία, εξασφάλισαν τις μεγαλύτερες συμφωνίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων VC παγκοσμίως κατά το 4Q’22. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων με δεύτερη την Ασία, παρά το γεγονός ότι προσέλκυσαν τρεις συμφωνίες 500 εκατομμυρίων δολαρίων και megadeals σε όλο το τρίμηνο. Οι κορυφαίες συμφωνίες από την Κίνα περιελάμβαναν την GAC Aion (2.56 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη SHEIN (1 δισεκατομμύριο δολάρια), ενώ οι μεγαλύτερες συμφωνίες στις ΗΠΑ, συμπεριελάμβαναν τις Anduril (1,48 δισεκατομμύρια δολάρια) και TerraPower (830 εκατομμύρια δολάρια).

Όσον αφορά το 1ο τρίμηνο του 2023, οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές, με τις επιχειρήσεις που εστιάζουν στον καταναλωτή να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση. Το παράθυρο IPO (window of opportunity), ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα παραμείνει κλειστό μέχρι το 2023, με λίγα να υποδηλώνουν ότι θα ανοίξει ξανά πλήρως το πρώτο εξάμηνο του έτους. Καθώς οι εταιρείες θα ξεμείνουν από μετρητά, πιθανότατα θα υπάρξει αυξανόμενος αριθμός εξαγορών και αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Τεύχος 214

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ