Skip to main content
18 January 2023 07:51

Συμπεράσματα του Cyber Europe 2022 από τον ENISA

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) δημοσίευσε το report Cyber Europe για το 2022, σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που δοκιμάζει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τομέα υγείας.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση που διοργάνωσε ο ENISA περιελάμβανε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με χειραγωγημένα εργαστηριακά αποτελέσματα και μία κυβερνοεπίθεση με στόχο ευρωπαϊκά νοσοκομειακά δίκτυα. Το σενάριο προέβλεπε την εξέλιξη της επίθεσης σε μια κρίση στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ε.Ε. με την επικείμενη απειλή της δημοσιοποίησης προσωπικών ιατρικών δεδομένων και μια άλλη εκστρατεία που αποσκοπούσε στην απαξίωση μιας ιατρικής εμφυτεύσιμης συσκευής με πρόφαση την ευπάθειά της.

Περισσότεροι από 900 ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παρακολούθησαν τη διαθεσιμότητα και την ακεραιότητα των συστημάτων κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του Cyber Europe. Η εκδήλωση περιελάμβανε τη συμμετοχή οργανισμών και θεσμών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA), συμπεριλαμβανομένου του ENISA, της Commission, του CERT-EU, της Europol και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιατρικής (EMA).

Οι ασκήσεις Cyber Europe αποτελούν προσομοιώσεις περιστατικών κυβερνοασφάλειας μεγάλης κλίμακας που κλιμακώνονται σε κρίσεις στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι ασκήσεις προσφέρουν ευκαιρίες ανάλυσης προηγμένων περιστατικών κυβερνοασφάλειας και αντιμετώπισης περίπλοκων καταστάσεων και διαχείρισης κρίσεων.

Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σε περιπτώσεις κρίσεων στον κυβερνοχώρο και τα σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο. Η άσκηση επέτρεψε επίσης στους ενδιαφερόμενους να εκπαιδευτούν σε ορισμένες τεχνικές δυνατότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τέτοιες ασκήσεις χαιρετίζονται θετικά από τους συμμετέχοντες, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πρακτικές δοκιμές και να εκπαιδευτούν στη διαδικασία, αναπτύσσοντας τεχνογνωσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και δεξιότητες διαχείρισης κρίσεων. Από την μετέπειτα ανάλυση προέκυψε ότι η κατανομή ανάλογου προϋπολογισμού και πόρων σε ομάδες κυβερνοασφάλειας εντός των οργανισμών υγείας, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που απαιτείται στον τομέα υγείας.

Τεύχος 208

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ