Skip to main content
16 January 2023 07:56

Το Google Cloud επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων 

Του Στάθη Ασπιώτη 

Σε συνεργασία με την Google προχώρησε η Bayer, ώστε να επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη in-silico με τους επεξεργαστές υψηλής ταχύτητας. Στόχος της συνεργασίας είναι να επιτραπεί στη Bayer να εκτελεί μεγάλους υπολογισμούς κβαντικής χημείας σε κλίμακα, χρησιμοποιώντας τις μονάδες επεξεργασίας Google Tensorflow. 

Η Bayer θα εφαρμόσει τις μονάδες επεξεργασίας Tensorflow του Google Cloud (Tensorflow Processing Units – TPUs), οι οποίες είναι ειδικά ανεπτυγμένοι επιταχυντές σχεδιασμένοι για την εκτέλεση μοντέλων μηχανικής εκμάθησης υψηλής τεχνολογίας και υπολογισμών εντατικού φόρτου εργασίας, για να βοηθήσει στην επιτάχυνση και το scaling των υπολογισμών κβαντικής χημείας της Bayer. 

Η θεωρία της κβαντικής μηχανικής που εφαρμόζεται στην ανακάλυψη φαρμάκων με τη βοήθεια υπολογιστή, επιτρέπει την in-silico μοντελοποίηση βιολογικών και χημικών συστημάτων με υψηλή ακρίβεια και επομένως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων υποψηφίων φαρμάκων. Οι στόχοι της συνεργασίας είναι να επιταχύνει και να κλιμακώσει τους υπολογισμούς κβαντικής χημείας, χρησιμοποιώντας τις TPU του Google Cloud. Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν την επιστημονική και οικονομική βιωσιμότητα των μεγάλης κλίμακας πυκνών λειτουργικών θεωρητικών υπολογισμών για πρακτικές εφαρμογές. 

O Bijoy Sagar, επικεφαλής πληροφοριών και ψηφιακού μετασχηματισμού της Bayer AG, δήλωσε ότι «η συνεργασία με την Google Cloud για κβαντική χημεία τροφοδοτούμενη από TPU συμπληρώνει τη φιλοδοξία μας να συνεργαστούμε με ηγέτες και ειδικούς του κλάδου για να επιτύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό». 

Τεύχος 206

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ