Skip to main content
13 January 2023 08:00

Νέα τεχνολογία για γυαλιά AR από τη Lumus

Η Lumus παρουσίασε τα νέα Z-Lens γυαλιά της στο CES 2023 στο Las Vegas. Τα νέα αυτά γυαλιά AR με συμβατότητα Rx στοχεύουν στο να είναι να είναι τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά εντυπωσιακά. Ο Ari Grobman, CEO της εταιρείας, σημείωσε ότι η προηγούμενη τεχνολογία 2D Maximus της εταιρείας ήταν μόνο η αρχή και ότι αυτή η γενιά Z-Lens θα επιτρέψει στους καταναλωτές να βιώσουν όλες τις δυνατότητες του AR χωρίς να φαίνονται σαν να φοράνε γυαλιά AR.

Η «αρχιτεκτονική» Z-Lens έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την υψηλή ποιότητα εικόνας και τις επιδόσεις του προκατόχου της, Maximus, μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθος και το βάρος της. Ο οπτικός κινητήρας του είναι επίσης 50% μικρότερος. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία συμπαγών οπτικών AR που είναι ιδανικά για γυαλιά με φυσική εμφάνιση. Η νέα αρχιτεκτονική μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από κατασκευαστές όσο και από διανομείς για να φιλοξενήσει διαφορετικές θέσεις εισόδου. Ο νέος οπτικός κινητήρας Z-Lens διαθέτει πλήρη έγχρωμη ανάλυση και ανάλυση 2K x 2K. Η φωτεινότητα των 3.000 nits/Watt επιτρέπει στους καταναλωτές να βιώσουν AR στο φως της ημέρας και η λειτουργία των γυαλιών που αποτρέπει τη διαρροή φωτός, βοηθά τους άλλους να μην δουν τι βλέπει ο χρήστης AR στα γυαλιά.

Μέσω της ενσωμάτωσης του εστιακού φακού, το Z-Lens μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει το ζήτημα των συγκρούσεων σύγκλισης-συναρμολόγησης (vergence-accommodation conflicts (VAC)), το οποίο συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενες ενδείξεις μεταξύ της προσαρμογής του ματιού και της σύγκλισης.

Επιπλέον, η πλατφόρμα Z-Lens χρησιμοποιεί ανακλαστικούς κυματοδηγούς για να παρέχει μια «οθόνη» για περιεχόμενο που εμφανίζεται στα γυαλιά. Αυτή η δυνατότητα ενεργοποιείται από τους διάφορους μικροπροβολείς microLED, LCos ή λέιζερ που είναι ενσωματωμένοι στις επάνω περιμετρικές γωνίες του πλαισίου. Οι ανακλαστικοί κυματοδηγοί του Lumus διαθέτουν μια σειρά από καθρέπτες που οδηγούν το φως μέσω του κυματοδηγού στο μάτι του χρήστη. Αυτοί οι καθρέφτες είναι διακλαστικοί και επιτρέπουν ένα ευρύ οπτικό πεδίο. Επεκτείνουν επίσης την εικόνα οριζόντια και κάθετα και αυτή η αρχιτεκτονική επέκτασης 2D επιτρέπει μεγάλο οπτικό πεδίο.

Παρόλο που τα αρχικά πρωτότυπα Z-Lens διαθέτουν πεδίο 50 μοιρών, ο κατάλογος προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει μια ποικιλία προϊόντων που θα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, που θα αγγίζει τις 80 μοίρες. Επιπλέον, το Z-Lens μπορεί να ενσωματωθεί σε σκελετούς που φαίνονται πανομοιότυποι με τα τυπικά γυαλιά οράσεως.

Τεύχος 205

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ