Skip to main content
13 January 2023 07:44

Έρχονται χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση 1ης κατοικίας

Καθοδόν βρίσκονται τα δύο πρώτα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου- στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).

Αρχικά, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις, συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τους 137.000 δικαιούχους, που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Για το πρόγραμμα των χαμηλότοκων δανείων προβλέπεται ότι εντός Φεβρουαρίου θα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και, τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και, σταδιακά, η έγκριση από τις τράπεζες.Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα, ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Κατά δεύτερον όσον αφορά το πρόγραμμα «Κάλυψη», το οποίο προβλέπει τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Τον Φεβρουάριο θα αναπτυχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες και τους δυνητικούς ωφελούμενους, προκειμένου οι πρώτοι να δηλώσουν επίσημα τη διαθεσιμότητα του ακινήτου τους και οι δεύτεροι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής.
  • Η παράδοση των κατοικιών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Tεύχος 205

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ