Skip to main content
20 December 2022 07:54

Απαγόρευση του Tik Tok από τις κυβερνητικές συσκευές των ΗΠΑ

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Tik Tok σε συσκευές που παρέχονται από την κυβέρνηση.

Ο νόμος No TikTok για τις Κυβερνητικές Συσκευές εγκρίθηκε αφού κανένας γερουσιαστής δεν αντιτάχθηκε στο μέτρο που συντάχθηκε από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Μιζούρι, Josh Hawley.

«Το Tik Tok είναι ένας Δούρειος Ίππος για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και μέχρι να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τους δεσμούς με την Κίνα, δεν έχει θέση στις κυβερνητικές συσκευές», δήλωσε ο Hawley.

Παρά την ψήφιση της Γερουσίας, το νομοσχέδιο πρέπει ακόμα να λάβει έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πριν από το τέλος της τρέχουσας συνόδου του Κογκρέσου. Μόνο τότε θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο Joe Biden για έγκριση.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια με το Tik Tok δεν είναι καινούριες, αν και η μητρική τους εταιρεία, ByteDance, έχει κάνει τα πάντα για να κατευνάσει τους φόβους ότι ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP)», εξήγησε ο ανώτερος τεχνικός μηχανικός της Vulcan Cyber, Mike Parkin.

«Είτε αυτές οι ανησυχίες είναι βάσιμες είτε όχι, διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το Tik Tok στις συσκευές που διαθέτουν και υπάρχουν συζητήσεις για την απαγόρευσή του σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος απαιτεί από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού να δημιουργήσει πρότυπα για εκτελεστικούς οργανισμούς που χρειάζονται το TikTok και οποιαδήποτε διάδοχη εφαρμογή από τον προγραμματιστή να αφαιρεθεί από την τεχνολογία πληροφοριών της εταιρείας.

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι τέτοια πρότυπα πρέπει να περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για δραστηριότητες επιβολής του νόμου, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Τεύχος 197

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ