Skip to main content
15 December 2022 07:44

Ενέργεια μέσω πυρηνικής σύντηξης Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Τα θετικά νέα, που αναμένονταν τις προηγούμενες μέρες στο επιστημονικό μέτωπο της καθαρής ενέργειας, ήρθαν! Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, φαίνεται πως επιτυγχάνεται η παραγωγή περισσότερης καθαρής ενέργειας, μέσω πυρηνικής σύντηξης, απ’ όση χρειάζεται για την ανάφλεξή της.

Συγκεκριμένα, πείραμα σύντηξης με αδρανειακό περιορισμό στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ, παρήγαγε περίπου 2,5 megajoules ενέργειας, δηλαδή 120% περισσότερη ενέργεια από τα 2,1 megajoules που είχαν καταναλώσει τα λέιζερ για να ξεκινήσουν την αντίδραση. «Το γεγονός ότι καταφέραμε να βγάλουμε περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρησιμοποιήσαμε, παρέχει μία απόδειξη ότι αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο Mark Herrmann, Διευθυντής Προγράμματος για τη φυσική και τον σχεδιασμό όπλων στο εργαστήριο Livermore.

Από πλευράς του, ο Δρ Robbie Scot του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Εγκαταστάσεων (STFC) περιέγραψε τα αποτελέσματα ως ένα σημαντικό επίτευγμα. «Η πυρηνική σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει μία σχεδόν απεριόριστη, ασφαλή, καθαρή πηγή ενέργειας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα», δήλωσε. «Αυτό το θεμελιώδες αποτέλεσμα είναι η πρώτη εργαστηριακή επίδειξη θετικού ισοζυγίου ενέργειας από σύντηξη – όπου παράγεται περισσότερη ενέργεια σύντηξης απ’ όση εισέρχεται από τις ακτίνες λέιζερ», πρόσθεσε.

Φυσικά, όσο ελπιδοφόρα και να είναι τα αποτελέσματα του πειράματος, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η τεχνολογία απέχει πολύ ακόμα από το να αποτελέσει επί της πράξεως τομή στην παράγωγη ενέργειας. «Για να μετατρέψουμε την σύντηξη σε πηγή ενέργειας θα χρειαστεί να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κέρδος», ξεκαθάρισε ο φυσικός του Ιmperial College London, καθηγητής Τζέρεμι Τσίτεντεν. «Θα χρειαστεί επίσης να βρούμε έναν τρόπο να αναπαράγουμε το ίδιο αποτέλεσμα πολύ πιο συχνά και πολύ πιο φθηνά προτού μπορέσουμε ρεαλιστικά να το μετατρέψουμε σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας», κατέληξε.

Τεύχος 194

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ