Skip to main content
14 December 2022 07:47

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναιρεί την πρόταση για περιορισμό χρήσης κινεζικών τσιπ

Του Στάθη Ασπιώτη

Αφού επιχειρηματικές ομάδες υποστήριξαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης ημιαγωγών κινεζικής κατασκευής θα βλάψει την εθνική ασφάλεια, οι νομοθέτες την τροποποίησαν, αλλά η τελική ψηφοφορία και η έγκριση του προτεινόμενου νόμου για την πράξη Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (National Defense Authorization Act) απομένει ακόμη να γίνει.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανακαλεί την προτεινόμενη νομοθεσία που θα έθετε περιορισμούς στη χρήση τσιπ που κατασκευάζονται στην Κίνα από την κυβέρνηση και τους εργολάβους της, αφού οι εταιρείες υποστήριξαν ότι τα μέτρα θα αύξαναν το κόστος.

Ενώ το σχέδιο νόμου εξακολουθεί να προβλέπει τη θέσπιση περιορισμών, οι εργολάβοι έχουν πλέον πέντε χρόνια για να συμμορφωθούν με αυτούς, αντί για τα δύο χρόνια που ορίζονται σε προηγούμενη έκδοση της πρότασης, και η γλώσσα του νέου σχεδίου αφήνει περιθώρια για παραιτήσεις από τους περιορισμούς, υπό ορισμένες συνθήκες.

Τον Σεπτέμβριο, δύο γερουσιαστές ανακοίνωσαν διάταξη στο National Defense Authorization Act για το οικονομικό έτος 2023 που θα περιόριζε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους εργολάβους από τη χρήση ημιαγωγών και τσιπ από την China’s Semiconductor Manufacturing International Corporation, τη Yangtze Memory Technologies Corp και την ChangXin Memory 703 Technologies. Η διάταξη για τους κινέζους κατασκευαστές ημιαγωγών, ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκε στην έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων του NDAA του 2023. Σε επεξηγηματική δήλωση, η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Γερουσία και η Βουλή διαπραγματεύτηκαν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι περιορισμοί NDAA στις εισαγωγές από τους κινέζους κατασκευαστές τσιπ δεν θα επιβληθούν έως το 2028. Μετά από αυτό το διάστημα, παρεκκλίσεις από αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να εκδοθούν από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, τον Διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας και άλλους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εάν κρίνουν ότι αυτές απαιτούνται για συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Τεύχος 193

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ