Skip to main content
8 December 2022 07:50

Η Seagate παρουσιάζει HDD με ταχύτητα SSD

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Seagate παρουσίασε μια νέα σειρά HDD που μπορεί να ανταγωνίζεται την απόδοση μιας μονάδας SSD.

Ο νέος HDD αποτελεί μέρος της σειράς Mach.2 της Seagate και ονομάζεται Exos 2X18. Αυτή είναι η δεύτερη γενιά Mach.2 και έρχεται σε χωρητικότητα 16TB και 18TB και υποστηρίζει διεπαφές είτε SATA3 6Gbps, είτε SAS 12Gbps.

Το Seagate Exos 2X18 διαθέτει πολλαπλές κεφαλές δίσκου που του επιτρέπουν να επιτυγχάνει ταχύτητες SATA SSD.

Ο δίσκος είναι ουσιαστικά δύο δίσκοι σε έναν, με δύο platter που εξυπηρετούνται από δύο ξεχωριστούς activators, με τους βραχίονες και τις κεφαλές κίνησης να λειτουργούν παράλληλα. Έτσι, η χωρητικότητα 16TB/18TB επιτυγχάνεται μέσω δύο μονάδων 8TB/9TB συσκευασμένων σε format 3,5 ιντσών. Η γραμμή Mach.2 είναι γεμάτη με ήλιο για μείωση της τριβής.

Οι δύο εσωτερικές μονάδες είναι 7.200 rpm, αντί για 10.000 rpm ή 15.000 rpm που χρησιμοποιούνταν πριν την έλευση των SSD. Αυτοί οι δίσκοι ήταν ταχύτεροι, αλλά επιτύγχαναν αυτή την ταχύτητα περιστρέφοντας τα platter των δίσκων γρηγορότερα, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη θερμότητα και έχοντας υψηλότερο βαθμό αστοχίας από τους δίσκους 7.200 rpm.

Οι δύο ενεργοποιητές εξυπηρετούν αιτήματα εισόδου/εξόδου ταυτόχρονα μέσω dedicated καναλιών δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στη μονάδα να επιτύχει μέγιστο σταθερό transfer rate 524MB, που είναι ισάξιο με μια μονάδα SATA3 SSD. Η μονάδα SAS HDD παρέχει σταθερό transfer rate 554MB.

Τονίζουμε ότι πρόκειται για τιμές transfer rate. Τα περιστρεφόμενα μέσα δεν μπορούν να φτάσουν έναν SSD σε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές. Τα IOPS ανάγνωσης/εγγραφής για Exos 2X18 αναφέρονται στα 304/560, ενώ τα IOPS ανάγνωσης/εγγραφής ενός SATA SSD μπορούν να ξεπεράσουν τα 100k/90k.

Οι HDD εξακολουθούν να έχουν θέση στο storage της επιχείρησης για τη χωρητικότητά τους και o Exos 2X18 είναι κατάλληλος για συστήματα ψυχρής αποθήκευσης και αποκατάστασης καταστροφών, όπου μπορεί να χρειαστεί να ανακτηθούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ο διπλασιασμός των επιδόσεων θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο ανάκτησης.

Τεύχος 189

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ