Skip to main content
6 December 2022 07:51

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση κινητών στο αεροπλάνο

Του Χρίστου Κρανάκη

Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών με έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των κινητών τους τηλεφώνων κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, χωρίς να απαιτείται η ενεργοποίηση της «λειτουργίας πτήσης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να παρέχουν τεχνολογία 5G στα αεροπλάνα και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας – χαμηλότερης βέβαια ταχύτητας.

Δυνητικά οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενεργοποιώντας κλήσεις, καθώς και εφαρμογές βαριάς χρήσης δεδομένων που μεταδίδουν μουσική και βίντεο. Φυσικά, το πότε και το πώς ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η αλλαγή ακόμα δεν έχει λήξει.

Πάντως, η προθεσμία για τα κράτη-μέλη για να διαθέσουν τις ζώνες συχνοτήτων 5G για αεροπλάνα είναι η 30η Ιουνίου 2023.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε ότι το σχέδιο θα «επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες για τους ανθρώπους» και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτυχθούν. Ο ουρανός δεν αποτελεί πλέον όριο όσον αφορά στις δυνατότητες που προσφέρει η υπερ-γρήγορη συνδεσιμότητα υψηλής χωρητικότητας».

Εκ μέρους της Επιτροπής Ασφάλειας Πτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Dai Whittingham, δήλωσε για τη λειτουργία πτήσης ότι «υπήρχε ανησυχία ότι θα μπορούσε το σήμα να παρέμβει στα αυτόματα συστήματα ελέγχου πτήσης, αλλά αυτό που διαπιστώθηκε με την εμπειρία είναι ότι ο κίνδυνος παρεμβολής είναι πολύ μικρός».

Τεύχος 187

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ