Skip to main content
14 November 2022 07:44

Η live παρακολούθηση του mundial δεν είναι απλή υπόθεση

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο νορβηγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK εκδίδει προειδοποίηση για τις εφαρμογές του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των χρηστών του.

Ο επικεφαλής ασφαλείας του NRK, Øyvind Vasaasen, μετά από ενδελεχή εξέταση των εφαρμογών Ehteraz και Hayya, προτρέπει στους επισκέπτες να μην έχουν μαζί τους τα smartphones τους. Όλοι όσοι ταξιδεύουν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου της FIFA, θα κληθούν να κατεβάσουν τις δύο εφαρμογές.

Το Ehteraz είναι μια εφαρμογή παρακολούθησης COVID-19, που την κατεβάζουν όσοι επισκέπτες είναι άνω των 18 ετών, και η οποία ζητά πρόσβαση για ανάγνωση, διαγραφή ή αλλαγή όλου του περιεχομένου του τηλεφώνου, πρόσβαση για σύνδεση σε Wi-Fi και Bluetooth, παράκαμψη άλλων εφαρμογών και αποτροπή απενεργοποίησης του τηλεφώνου, το οποίο μπαίνει σε sleep mode. Επιπλέον, ζητά την ακρίβη τοποθεσία, τη δυνατότητα πραγματοποίησης απευθείας κλήσεων μέσω του τηλεφώνου και τη δυνατότητα απενεργοποίησης του κλειδώματος της οθόνης.

Η Hayya είναι η επίσημη εφαρμογή Παγκόσμιου Κυπέλλου που χρησιμοποιείται για εισιτήρια αγώνων και δωρεάν μετρό στο Κατάρ. Η εφαρμογή ζητά πρόσβαση για κοινή χρήση των προσωπικών στοιχείων χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό. Επιπλέον, ζητά πρόσβαση για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας του τηλεφώνου, την αποτροπή της μετάβασης της συσκευής σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας και την προβολή των συνδέσεων δικτύου του τηλεφώνου.

Η NRK ζήτησε από τις Bouvet και Mnemonic, δύο ανεξάρτητες εταιρείες ασφάλειας πληροφορικής, να ελέγξουν τις εφαρμογές.

Ο Martin Gravåk από την εταιρεία Bouvet εξηγεί ότι η εφαρμογή Ehteraz παρακολουθεί πού πηγαίνετε και τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται κοντά σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες και να ανακαλύψουν με ποιον συναντάτε και μιλάτε.

Η NRK υπέβαλε τα ευρήματα σχετικά με τις τρύπες ασφαλείας των εφαρμογών στη FIFA και η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Naomi Lintvedt, ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όσλο, εξέτασε τις εφαρμογές κατόπιν αιτήματος της NRK. Σχετικά με τις εφαρμογές, η Η Naomi Lintvedt λέει: «Πηγαίνουν πολύ μακριά όσον αφορά τα δεδομένα που καταγράφονται και χρησιμοποιούνται. Έχουν υπερβολικά ευρεία πρόσβαση για να αλλάξουν και να αναλάβουν τη λειτουργία του κινητού σας τηλεφώνου, κάτι που φαίνεται να είναι εντελώς περιττό. Επιτρέπει την κυβερνητική επιτήρηση, και δεδομένου ότι είναι το Κατάρ, αυτό πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ώστε τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς πέρα από αυτούς που ισχυρίζονται».

Τεύχος 171

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ